160729_cyklistika

Foto zleva: Vítěz vrchařské soutěže Lauritz Urnauer German National Team, Vítěz závodu Till Zetzsche RSC Cottbus, Vítěz bodovací soutěže Toni Franz Junioren SCH.Team Sachsen, Vítěz soutěže mladších juniorů Tobias Nolde Junioren SCH.Team Sachsen

LANŠKROUN – Sportovní klub policie Duha Lanškroun připravuje jubilejní 30. ročník Mezinárodního cyklistického etapového závodu REGIONEM ORLICKA pro kategorii Juniorů. Na start se postaví 160 cyklistů ze 7 zemí. Závod čítající 272 km rozdělených do 4 etap se uskuteční v termínu 5. až 7. srpna 2016 a jeho hlavním centrem bude tradičně město Lanškroun, město spojené se slavnými jmény české i světové cyklistiky.

Již 30 let patří etapový závod REGIONEM ORLICKA ke sportovním vrcholům léta nejenom Pardubického kraje. O jeho jedinečném postavení v rámci české cyklistiky svědčí také slavná jména, která jsou zapsaná do listiny jeho vítězů. Jsou mezi nimi někdejší i současné hvězdy světové cyklistiky, vítězové etap Tour de France nebo cyklistických monumentů.

Před 10 lety zde zvítězil mistr světa, pětinásobný vítěz zeleného dresu tedy bodovací soutěže slavné Tour de France Slovák Peter SAGAN. V roce 2005 slavil celkový triumf odchovanec lanškrounské cyklistiky Leopold KÖNIG, nyní hvězda nejlepší profesionální stáje současnosti britské formace SKY, kterému se jako jedinému z Čechů podařilo vydobýt prestižní umístění TOP 10 na všech Grand Tour tedy italském Giru, francouzské Tour a španělské Vueltě. 28. ročník v roce 2014 pro sebe rozhodl německý reprezentant Lennard KEMNA, který se o pár týdnů později stal juniorským mistrem světa v časovce jednotlivců a nyní závodí za německý profesionální kontinentální Tým Stölting.

Ale i v raných dobách závodu startovali v Lanškrouně slavná jména. 3. ročník vyhrál jeden z nejlepších českých profesionálů, vítěz Závodu míru Pavel PADRNOS, který byl 4-krát nepostradatelným členem týmu vítěze Tour de France a patří mu 3 etapová prvenství „Staré dámy“. V 5. ročníku v roce 1991 triumfoval rakouský reprezentant Peter LUTENBERGER, pozdější vítěz prestižního Okolo Švýcarska a excelentní vrchař profesionálního pelotonu, který dosáhl na pátou příčku celkového pořadí Tour de France.

Na start 30. jubilejního ročníku REGIONEM ORLICKA Lanškroun 2016 se postaví na 160 mladých cyklistů (rok narození 1998, 1999 a mladší) ze 7 zemí. Vedle domácích týmů potvrdili svou účast také zástupci Německa, Rakouska, Polska, Slovenska, ale i Švédska a Belgie. Závodníky čeká od pátku 5. do neděle 7. srpna 2016 celkem 272 km rozdělených do 4 etap. Regionem Orlicka zahájí v 16.00 hod. páteční slavnostní představování týmů na lanškrounském náměstí M.Marků. Následovat bude slavnostní start v 17.00 hod. a I. etapa tzv. „Rudoltická“, která se jede na okruzích s opakovanými průjezdy hostitelským městem Lanškroun. V sobotu závodníky čeká nejnáročnější den, který začíná ranní časovkou a končí odpolední III. etapou, která je právem nazývána „královská“ a zavede závodníky do hor, kde na ně čeká 5 kategorizovaných vrchařských prémií a mnoho dalších stoupání. Nedělní závěrečná IV. etapa pak potvrdí celkového vítěze 30. ročníku REGIONEM ORLICKA Lanškroun 2016. Slavnostní ceremonie dekorování vítězů proběhne v neděli ve 13.00 hod. tradičně v zahradě lanškrounského zámku na nám. A. Jiráska.

Mladí závodníci budou moci změřit své síly v celkem šesti soutěžích. Vedle hlavní kategorie o celkové prvenství REGIONEM ORLICKA tedy Soutěže jednotlivců, kdy první jezdec průběžného pořadí poveze žlutý trikot, se závodníci utkají ve Sprinterské soutěži – bílý trikot s modrými puntíky, v Soutěži o nejlepšího vrchaře – bílý trikot s červenými puntíky a v Soutěži o nejlepšího juniora prvním rokem roč. narození 1999 – bílý trikot. Dále je vypsaná Soutěž o nejlepšího kadeta ročník narození 2000 a 2001 a Soutěž družstev, kde se sčítají časy prvních tří jezdců stejného týmu.

Petr Bucháček
ředitel závodu