OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Dějiny výtvarného umění přitahují návštěvníky orlickoústecké Malé scény již od roku 2013. Tehdy začaly pedagožky zdejší uměleckoprůmyslové školy Jitka Kuběnková a Marie Uhlířová s prvními přednáškami, které si rychle našly své příznivce. Na konci školního roku 2015/2016 skončil v pořadí již třetí přednáškový blok, tentokrát zaměřený na umění 19. století. Poslední přednáška před letními prázdninami byla v úterý 14. června věnována secesní architektuře.

Brusel, Paříž, Glasgow a Vídeň

Celkem pět osobností přiblížila ve své bezmála dvouhodinové přednášce Jitka Kuběnková z pedagogického sboru orlickoústecké „umprumky“. Klasické secesní ornamenty prezentovala v díle belgického tvůrce Victora Horty, jehož nejslavnější budovy zdobí Brusel, a jeho mladšího francouzského vrstevníka Hectora Guimarda, který je mj. tvůrcem známých vstupů do stanic pařížského metra. „Geometrický proud v tomto směru pak reprezentuje například skotský architekt a designér Charles Rennie Mackintosh a také architekt českého původu Josef Hoffmann, který se stal jednou z nejvýznamnějších osobností tehdejší vídeňské kulturní scény. I těmto dvěma osobnostem jsem se v poslední přednášce věnovala,“ uvedla Jitka Kuběnková.

Nenapodobitelný Gaudí

Závěr posledního pořadu pak patřil výjimečné a naprosto nenapodobitelné tvorbě architekta ze španělského Katalánska. Antoni Gaudí, jenž zemřel za tragických okolností v červnu 1926, po sobě zanechal řadu výjimečných staveb. „Návštěvníci samozřejmě nebyli ochuzeni například o Güellův park a v neposlední řadě chrám Sagrada Família, jehož stavba započala už roku 1882 a dodnes pokračuje,“ doplnila přednášející.

Pokračování od září

Pro obě vyučující je přednášková činnost časově velmi náročná, s ohledem na početnou skupinu stálých návštěvníků ovšem s „kunsthistorickými výlety“ skončit nechtějí. „Rozhodly jsme se tedy pokračovat i v příštím školním roce. Témata přednášek ještě přesně vymezena nemáme, už teď ale mohu prozradit, že budou věnována nejstaršímu umění,“ dodala Jitka Kuběnková.

Mgr. Jan Pokorný