LANŠKROUN – Město ožilo středověkými slavnostmi, které se uskutečnily při příležitosti sedmistého výročí narození Karla IV. Společně s osobností panovníka byl připomenut také jeho dvořan a diplomat Petr III. zvaný Jelito. Ten se v Lanškrouně zasloužil o založení kláštera kanovníků sv. Augustina.

Právě v místech, kde dnes stojí kostel svaté Maří Magdalény, byla Petru III. odhalena nová pamětní deska, jejímž autorem je Petr Kolářský. Park v sousedství kostela byl za účasti senátora Petra Šilara pojmenován podle někdejšího arcibiskupa, čímž mu vzdalo hold jak město, tak místní farnost.

Průvod se následně přesunul k zámku, kde od roku 1393, po svém přemístění, stával i klášter. Z něj se do současnosti dochovala pouze kapitulní síň, kam mohla veřejnost mimořádně nahlédnout, aniž by se zde konala svatba či jiná událost. Slavnost dále nabídla historickou hudbu či souboje. Nechyběly nejrůznější atrakce pro děti.

Nejen příznivci historie si mohli prohlédnout výstavu, která přiblížila jak Karla IV., tak Petra Jelita. Ten byl podobně jako další významné osobnosti Lanškrouna zahrnut do karetní hry “Černý Petr”, jež byla vydána při příležitosti konání oslav.