SOPOTNICE – I tento rok pokračuje nedávno obnovená tradice pečení chleba v obecní peci v Sopotnici nedaleko Ústí nad Orlicí. Koncem minulého měsíce se zde při této příležitosti konalo 2. přátelské setkání kovářů. Akce, na kterou se sjeli do Farní zahrady v Sopotnici kováři ze všech koutů republiky, se jmenovala Kováři od sv. Zikmunda. “Je to ojedinělá akce v našem regionu, je to něco vyjímečného,” řekl pro OIK TV umělecký kovář František A. Bečka. “Máme tady k vidění buchar, což široká veřejnost asi moc nezná a neviděli to nikdy v práci. No zkrátka dali jsme prostor tomu tradičnímu kovářskému řemeslu,” řekl pro OIK TV starosta obce Sopotnice Jan Antušek. Každý z kovářů dostal volnou ruku a tak vyráběl podle svého uvážení.

I nejmladší návštěvníci si mohli vyzkoušet, jaké je to kovat na kovadlině. Nebo se podívat, jak se obráběl kov za dávných časů. Mezi doprovodné akce nechyběla ukázka výzbroje a výstroje napoleonských vojáků. Nebo i ukázka kování koní či práce sochaře.

“Lidi, kteří přišli musíme nějakým způsobem nakrmit, takže jsme jim připravili pečené maso v peci,” dodal Antušek. A právě na maso a pečený chleba v peci se stály velké fronty. Stavba obecné pece navázala na tradici z předválečných let. “Tradice pečení chleba v Sopotnici byla až do roku 1941. Byl tady pekař Lžíčař, pekař Kuneš, takže my jsme se pokusili tu tradici obnovit,” dodal Antušek. V současné době se zde peče chleba od dubna do listopadu každou poslední sobotu v měsíci. 25. června jsou připraveny ukázky řemesel. Podle starosty obce bude zajímavé i zářijové pečení, kdy bude soutěž o nejlepší ovocný destilát a se svými přáteli přijede Franta Černý z Čechomoru.akce.