ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Lanškrouně měli žáci základních škol možnost opět poměřit své síly v technických dovednostech. Po roční přestávce tam opět zamířili Technohrátky.

Seznámit se s učebními i maturitními obory a rozšířit si své obzory ohledně budoucího uplatnění přijelo 142 žáků 8. tříd ze 7 základních škol z Orlickoústecka a Svitavska. Jednalo se v pořadí již o 38 představení řemesel školákům na učilištích a středních školách.  „Projekt Technohrátky je projekt na podporu technického vzdělávání s tím, že se snažíme dětem nebo žákům základních škol představit více technické obory a řemesla, aby se o nich dozvěděli něco víc než z klasických dní otevřených dveří” sdělila OIK TV Helena Bártlová, manažerka projektu Technohrátky.

Na šesti pracovištích ve dvou areálech školy čekalo mladé návštěvníky představení vybraných profesí. V učebnách a dílnách v Sokolské ulici se školáci seznámili s  obory nástrojař, mechanik elektrotechnik a elektromechanik pro stroje a zařízení. V nástrojárně měli žáci možnost si vyrobit  např. vlastní lžíci na obouvání bot.

Dění v druhém areálu v Lidické ulici zajímalo spíše děvčata. Připravena byla prezentace oborů kadeřnice, kosmetička a knihař. Toto řemeslo lanškrounská škola vyučuje jako jediná v republice. V soutěži manuálních aktivit zvítězili žáci Základní školy a Mateřské školy Libchavy, ve vědomostním kvizu dominovaly děti ze Základní školy Ústecká z České Třebové.