ČESKÁ TŘEBOVÁ – V sále Kulturního centra v České Třebové se uskutečnil Jarní koncert Velkého swingového orchestru. Hostem večera byla violoncellistka Alžběta Poukarová. Tradičním setkáním muzikantů a příznivců hudby provázel známý moderátor Alfred Strejček.

Hudebníci si pro posluchače připravili celou řadu skladeb nejrůznějších žánrů. “…budou swingové melodie něco z populárních melodií něco z beatu a muzikálové melodie,” sdělil OIK TV Milan Špičák, kapelník Velkého swingového orchestru.

Taková rozmanitost vyžaduje i zastoupení řady hudebních nástrojů. “Klasické obsazení pro big band tzn. pět saxofonů čtyři trombóny, čtyři trubky a rytmika ale my jsme velký, takže některé nástroje máme zdvojené, takže ten počet trošku naroste o tři čtyři hráče,” řekl Milan Špičák.

Hostem letošního Jarního swingového koncertu byla rodačka z České Třebové Alžběta Poukarová. Ta dnes působí v orchestru Městského divadla Brno na pozici první hráčky skupiny violoncell.

V průběhu večera zaznělo několik muzikálových či filmových písní. Zvláštností byly skladby vážné hudby ovšem ve swingovém kabátu. Posluchači slyšeli například Humoresku Antonína Dvořáka nebo Vltavu Bedřicha Smetany.

Další příležitost poslechnout si Velký swingový orchestr budou mít posluchači 22. září­ ve Smetanově domě v Litomyšli nebo 2. prosince opět v České Třebové.