ČESKÁ TŘEBOVÁ – V nedávné době proběhla modernizace a dovybavení sběrného dvora v Semanínské ulici. Obyvatelé města mohou nyní využít pro ukládání odpadů nová zařízení.

V rámci modernizace je nyní k dispozici 9 nových kontejnerů, které nahradily staré zrezavělé, protože ty už nevyhovovaly bezpečnostním a provozním předpisům. “Dále se  zakoupil štěpkovač na štěpkování bioodpadu. A dovybavilo se zabezpečovací zařízení,” sdělil OIK TV odpadový hospodář Josef Halbrštát.

Jednou z výhod štěpkovače je jeho mobilita a možnost využití přímo v ulicích. “Štěpkovač nám zmenší objem bioopadu, takže místo toho, abychom odváželi devětkrát, tak ho odvezeme jednou,” uvedl Josef Halbrštát.

V České Třebové to ale není jediná investice do odpadového hospodářství. Obyvatelé města se čím dál více setkávají s novými podzemními kontejnery, které nahrazují ty klasické. “Za prvé zvětší se nám objem odpadů, které se vejdou do těch podzemních zásobníků, to je jedna věc. Druhá věc, řeknu to laicky, bude to vypadat jako u čistotných lidí,” zdůvodnil pořizování těchto nádob starosta města Jaroslav Zedník. Nyní se mohou obyvatelé setkat s těmito kontejnery na Starém náměstí. Vytipováno je zatím šest míst, kde by se mohly podzemní zásobníky objevit. Nejdříve dojde k realizaci na sídlišti Trávník a později na sídlišti Lhotka. “Jedno stání, třeba to stání, co budeme stavět letos, stojí 700 tis. Kč, ale nedá se říct, že všechna stání budou stát 700 tis. Kč, protože tohle je jedno z největších stání. Myslím, že v průměru se to bude pohybovat okolo 400 – 500 tis. Kč za jedno stání,” řekl starosta Zedník.

Město navíc chystá výstavbu kompostárny. “Pokud na podzim vyjde výzva, tak by se zažádalo o výstavbu. A pokud dostaneme dotaci, tak v příštím roce by se měla postavit a zprovoznit,” uzavřel odpadový hospodář Josef Halbrštát.