ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Tradiční, již 58. Kocianovu houslovou soutěž hostilo Ústí nad Orlicí, kde byla v Roškotově divadle zakončena slavnostním vyhlášením výsledků a závěrečným koncertem vítězů a letošního laureáta.

Mladí houslisté do 16 let, rozdělení do čtyř kategorií soutěžili v Základní umělecké škole Jaroslava Kociana. V před večer vyhlašovacího ceremoniálu proběhlo v jednom z orlickoústeckých hotelů setkání, organizátorů, sponzorů a zástupců vedení města.

Doprovodný hudební festival Kocianovo Ústí nabídl pět koncertů, v nichž se mj. představili  rumunský houslový virtuos a laureát Kocianovy houslové soutěže z roku 1990 Alexandru Tomescu nebo  umělecký ředitel festivalu Pavel Šporcl za doprovodu Collegia českých filharmoniků v rámci pátečního zcela vyprodaného koncertu Bacha na Šporcla v Chrámu Nanebevzetí panny Marie.

“Jaroslav Kocian byl velký milovník hudby Johanna Sebastiana Bacha a úžasný interpret a vyhlášený interpret jeho díla, také proto jsem vybral dnešní koncert složený ze skladeb Johanna Sebastiana Bacha, co by poctu Kocianovi.” Řekl OIK TV houslista Pavel Šporcl.

Sobotní dopoledne patřilo přijetí vítězů a zahraničních hostů starostou města na radnici. Odpoledne následovalo vyvrcholení celé houslové soutěže, slavnostní vyhlášení výsledků v Roškotově divadle.

O absolutním vítězi, tedy laureátu, rozhodovala sedmičlenná mezinárodní porota. Laureátem letošního 58. ročníku Kocianovy houslové soutěže se stal Nikola Pajanović ze Srbska. Laureát letošního ročníku bude mít příležitost koncertovat s Komorní filharmonii Pardubice v rámci festivalu Kocianovo Ústí v příštím roce.