ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Od roku 2012 existuje v Ústí nad Orlicí Nadační fond Zelené Oustí, který pomáhá zkrášlovat soukromá zákoutí či zahrady ve městě, která jsou volně přístupná veřejnosti. Jednou z realizací pro rok 2016 se stala zahrada Českého červeného kříže.

“Na obnovu zahrady jsme dostali finance z Nadačního fondu Zelené Oustí ve výši 69 tisíc korun. Tato částka jde hlavně na osázení nebo na výsadbu zeleně. Ostatní věci jako například chodníčky jdou z našich prostředků jako z Červeného kříže,” řekl pro OIK TV ředitel OS ČČK Ústí nad Orlicí Martin hodoval.

“Od roku 2012 jsme celkem zpracovali třináct projektů v celkové výši 660 tisíc. Takže letos těch projektů zatím máme v plánu dva dokončit, ty byly schváleny v roce 2015,” řekl por OIK TV předseda správní rady Nadačního fondu Zelené Oustí Václav Klička. Druhý schválený projekt pro letošní rok se nachází v Kerharticích, kde se má vysadit zeleň v okolí nového hřiště, zde jej nadační fond podpoří 70 tisíci korunami.

Zahrada červeného kříže si polepší o třezalky, šeříky, čistce, zvonky, tavolníky a jiné okrasné dřeviny, rostliny nebo keře. Vzníkají zde i dvě nové cestičky, jedna ze zámkové dlažby a druhá mlatová. Ze zahrady se tak postupně stává klidová zóna pro relaxaci a oddych. Vzniknout zde má příjemné posezení nejen pro různé akce, ale také pro kolemjdoucí. Do nové architektury zahrady byly zakomponovány i cvičební stroje. Práce na zahradě je v plném proudu, jelikož má být za nedlouho otevřena v celé nové kráse a to na čarodějnice. Ale slavnostní otevření zahrady je naplánováno o něco později a to na pátek 6. května.