160426_SSUP STUDENTSKY DESIGNÚSTÍ NAD ORLICÍ – Vysokou úroveň praktických maturitních zkoušek orlickoústecké „umprumky“ dokládá skutečnost, že se její zástupce opět propracoval do výběrového katalogu Studentského designu. Zatímco loni zaznamenal historický úspěch Jakub Bachorík, který se svou autorskou knihou získal dokonce Cenu asociace, tedy ocenění odborné poroty, letos se mezi laureáty soutěže zařadila absolventka oboru Grafický design tiskovin Vítězslava Faltysová.

180 soutěžících, 30 laureátů

Z pověření Asociace středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory ČR byla pořadatelem letošního ročníku prestižní soutěže Střední škola umění a designu a Vyšší odborná škola Brno. Stejně jako loni v Ostravě byla i letos v moravské metropoli účast soutěžích vysoká. „Vystavujeme přibližně 180 prací – plakáty, loga a návrhy vizuálního stylu, autorské abecedy, knihy, ilustrace, komiksy a animace. Z oblasti 3D designu jsou v expozici produkty ze skla, porcelánu, keramiky, móda, šperky, nábytek a interiérový design,“ uvádějí pořadatelé na svých stránkách.

Pro ústeckou školu je právě Studentský design nesmírně důležitý z hlediska srovnání s ostatními školami v republice. Pro nominované pak případný úspěch znamená možnost vystavovat na mezinárodní přehlídce Designblok, což je možnost více než lákavá. „Studentský design je rozhodně nejprestižnější soutěž pro střední a vyšší umělecké školy, která zahrnuje všechny oblasti designu, které tyto školy vyučují,“ potvrzuje vysokou kvalitu dnes už tradičního podniku vedoucí uměleckých oborů SŠUP Jaroslav Habrman.

Práci úspěšné absolventky si považuje on i jeho kolega Bohuslav Špaček, vedoucí grafiků ústecké školy. „Jedná se o nadprůměrně dobrý počin, u kreslené animace si autorka jako téma stanovila jakýsi anti happyend,“ zmiňuje zajímavost Bohuslav Špaček a dodává: „Do soutěže každý rok přihlašujeme jen několik málo opravdu kvalitních prací, které jsou konkurenceschopné.“

Velká radost, ještě větší překvapení

Dnes devatenáctiletá vysokoškolská studentka uspěla v početné konkurenci s animovaným filmem, který pojmenovala Láska na poslední pohled. Že by ale kromě výborné u maturitních zkoušek mohla dosáhnout i dalšího ocenění, s tím skromná autorka příliš nepočítala. O úspěchu se dověděla víceméně náhodně od svých nyní již bývalých vyučujících. „Mám z toho velkou radost, zároveň jsem velmi překvapená. Grafice ani animaci se už teď nevěnuji, a tak jsem nečekala, že bych ještě někdy mohla uspět,“ svěřila se Vítězslava Faltysová, která nyní studuje obor Dějiny evropské kultury na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. „Animaci s názvem Láska na poslední pohled jsem dělala jako svoji maturitní práci. Animace je kreslená a byla časově docela náročná, protože je každý snímek nakreslený zvlášť a celkově jich tak obsahuje asi devět set. Přesto mě práce na ní bavila a o to více mě potěšilo, že teď uspěla,“ dodala ještě šťastná autorka.

Kromě Vítězslavy Faltysové se neztratily ani tři další soutěžící, které orlickoústeckou „umprumku“ v letošním Studentském designu reprezentovaly. Nejblíže do elitní třicátky měla v pořadí čtyřiatřicátá Tereza Čermáková – žákyni maturitního ročníku oboru Design oděvů dělilo od umístění ve výběrovém katalogu pouhých devět setin bodu.

Mgr. Jan Pokorný