ÚSTÍ NAD ORLICÍ – I tento rok bojovali jak profesionální, tak dobrovolní hasiči v Ústí nad Orlicí. Cílem setkání byla pravidelná soutěž T.F.A – z anglického „Toughest Firefighter Alive“, volně přeloženo jako „Nejtvrdší hasič přežívá“.

Na zahájení pod rozhlednou sportovce uvítalo vedení závodu společně se starostou Ústí nad Orlicí Petrem Hájkem. Poté došlo k seznámení s tratí a vzápětí se první soutěžící postavili na start. Všichni hasiči museli závod absolvovat v předepsané výstroji tj. v kompletním třívrstvém zásahovém obleku, hasičské přilbě, zásahových rukavicích, obuvi a s dýchacím přístrojem na zádech. Závod byl rozdělen na čtyři úseky a na splnění každého z nich měli soutěžící maximálně 4 minuty.

V průběhu závodu se museli soutěžící vypořádat např. s roztahováním hadic na 50 metrů, transportem raněné osoby, přelezem přes bariéru nebo 183 schody rozhledny. “Pokud nedojde ke splnění disciplíny, závodník třeba odejde po fyzické stránce, tak je diskvalifikován.” řekl hlavní rozhodčí Zdeněk Koutník.

Závod úspěšně dokončilo 54 ze 72 účastníků. Nechyběl ani několikanásobný Mistr světa, Evropy a Mistr České republiky Lukáš Novák původem z Ústí nad Orlicí, který v celkovém čase 4:48,0 závod opět opanoval. Jako druhý závod dokončil Jan Haderka v čase 5:14,6 a třetí na rozhlednu Andrlův chlum vystoupal Petr Moleš v čase 5:15,9.