OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PREŠOV / ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mezinárodní soutěž Módna línia mladých, to je pro oděvní návrhářky z orlickoústecké Střední školy uměleckoprůmyslové vždy jeden z vrcholů školního roku. Právě konfrontace se desítkami dalších škol nejen z Česka a Slovenska, ale také Polska, Maďarska a Ukrajiny ukazuje, jakou kvalitou oplývá obor Design oděvů, který má na uměleckoprůmyslové, dříve textilní škole bohatou tradici.

V posledních letech se Ústečtí pokaždé ze slovenského Prešova nevraceli s prázdnou, obhájit medailová umístění ve stále početnější a kvalitnější konkurenci je ovšem čím dál těžší. Povede se jim to i letos? Rozhodne se v pátek 15. dubna!

Proti loňsku přidali další kolekci

V roce 2015, při jubilejní desáté účasti, přihlásila ústecká „umprumka“ do soutěže tři kolekce a dvě z nich skončily na „bedně“. Přípravy na letošní klání začaly v podobě návrhů už na podzim a nakonec z nich vyplynuly hned čtyři kolekce. Polovinu z nich mají na svědomí studentky třetího ročníku, další dvě jejich o rok mladší kolegyně. „Na střizích pracujeme od konce listopadu, šít se začalo ve druhém pololetí,“ dává nahlédnout do designérské kuchyně jedna ze soutěžících Klára Malová, jež se pokusí v Prešově uspět se společenskými oděvy. Její spolužačka Veronika Doležalová představí v kategorii Volná tvorba kolekci Flavour, Kateřina Švecová přihlásila do kategorie plavky a spodní prádlo kolekci pojmenovanou stylově Pod kůží (na snímcích). Čtvrtou z návrhářek je Lenka Dvořáčková, jejíž kolekce Show Me Your Hands soutěží v kategorii Vycházková móda.

Velký význam pro studentky

Na Slovensko vyráží ve čtvrtek 14 dubna hned osmnáctičlenná výprava – kromě soutěžících a pedagogů třeba také modelky a modelové či fotografové. Vedoucí oboru Design oděvů Jana Salabová přikládá soutěži značnou důležitost a vidí v ní zejména přínos pro samotné autorky kolekcí. „Má pro ně velký význam, při realizaci se hodně naučí, přemýšlí o materiálech, modelaci. Je za nimi velké množství práce. Musí si sehnat modely, hudbu, dát dohromady choreografii,“ vypočítává pedagožka.

O ambicích ústecké výpravy zatím příliš mluvit nechce. „Těžko říct, uvidíme. Slováci umí vytvořit opravdu úžasnou atmosféru, soutěž je značně sledovaná a její úroveň je nyní opravdu vynikající,“ uzavírá Jana Salabová.

Mgr. Jan Pokorný