LITOMYŠL – Reprezentační sály zámku prošly před několika dny proměnou. Jejich zkrášlení zajišťuje od 17. března výstava, která představuje krásy živých květů a připomíná šlechtický rod Waldstein-Wartenbergů. Ti byli vlastníky památky od roku 1753. “Valdštejnská doba byla úplně jiná, osvícenská, byla to doba slavností, plesů, nejrůznějších divadelních představení. Tuto zlatou éru zámku popisuje ve svých dílech třeba i Alois Jirásek,” přiblížila kastelánka zámku Zdeňka Kalová.

V rámci výstavy, na jejíž přípravě se podíleli i studenti Střední školy zahradnické a technické Litomyšl, se ale návštěvníci nebudou muset prokousávat historickými romány. Hlavním lákadlem jsou nejrůznější druhy květů. “Máme tady nádherné květy hlavně lilie, to je květina dominantní, která je nosná. Jsou to nádherné květy, voní, a byly už od starých národů přes renesanci, baroko, až po klasicismus a empír, velice oblíbené,” uvedl florista Slávek Rabušic.

Smysly příchozích se mohou pokochat přehlídkou vůní, tvarů a barev v nejrůznějších aranžmá. “Máme tady místnosti několika slohů, takže pracujeme ve slohu barokním, klasicistním, máme tady výrazné dekorace empírové a samozřejmě i rokokové,” doplnil florista Rabušic.

Zvláštností výstavy nazvané “Květina, ozdoba plesů a slavností” je nadčasově vyzdobený povoz. Novinkou letošní sezóny jsou instalace s restaurovaným nábytkem včetně potahů z první poloviny devatenáctého století. “My chceme, aby tyto reprezentační pokoje, pokud to jde, získaly co možná nejpůvodnější podobu za posledních Waldstein-Wartenbergů,” sdělila OIK TV kastelánka Kalová.

K vidění je také původní zámecký klavír či repliky historických šatů. Vše jmenované si zájemci mohou prohlédnout do 20. března. Zámek bude ale vyzdoben také o Velikonocích, konkrétně od 25. do 28. března.