160204_EXIT TOUR SSUP
foto: Adam Faltus

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na podzim roku 2008 se rozjel ambiciózní projekt EXIT TOUR, který za necelých osm let stihl nabídnout pomocnou ruku v oblasti primární prevence školám ve více jak padesátce českých měst. Na kontě má však také přes více jak čtyřicet dalších „zastávek“ na Slovensku, v Polsku či Estonsku. Orlickoústecká Střední škola uměleckoprůmyslová se po loňské pozitivní zkušenosti rozhodla akce zúčastnit znovu. Přes dvě stě žáků prvních a druhých ročníků si v úterý 2. února užilo bohatý program.

Přednášky spojené s koncertem

„Hodiny primární prevence jsou pro školy povinné, ale díky projektu EXIT TOUR už nejsou nudné,“ píší pořadatelé akce v tiskové zprávě, kterou zveřejnili krátce před startem letošního ročníku. Jeho první dvě zastávky se přitom konaly právě v Ústí nad Orlicí – na pořad pro žáky SŠUP navázalo středeční pokračování na zdejším gymnáziu. „Kromě hlavního vystoupení v tělocvičně jsme na umprumce připravili ve středu večer také program pro studenty ubytované na domově mládeže,“ upřesnil koordinátor projektu pro Ústí nad Orlicí Daniel Dostrašil.

Každá škola má v rámci projektu možnost vybírat z přednášek zaměřených na řadu aktuálních témat: šikana, kouření, partnerské vztahy či stravovací návyky. V programu přednášek pro „umprumku“ se letos objevil i antisemitismus a holocaust, případně sekty a světová náboženství.

Hudební doprovod z Ameriky

Hodnoty zdravého životního stylu nepropagují ve školách pouze lektoři jednotlivých přednášek. Úvod i závěr hlavního programu na ústecké „umprumce“ obstarala americká hudební skupina Divine Attraction, která s pořadateli v rámci letošního ročníku EXIT TOUR spolupracuje. „Skupina odehrála navíc akustickou show v úterý od 16 hodin pod širým nebem a ve středu 3. února ve stejném čase v hylvátském klubu Kamin,“ doplnil Daniel Dostrašil z pořadatelského týmu. „Vyvrcholením týdne bude koncert v pátek 5. února na Rychtě v Chocni, je přístupný pro širokou veřejnost a díky sponzorům navíc zdarma,“ dodal ještě.

„Překvapilo mě množství reakcí“

Jedním z lektorů, který letos do Ústí nad Orlicí zavítal, byl Radek Hejret z organizace ICEJ (Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém). Prvním a druhým ročníkům „umprumky“ přednášel o holocaustu, antisemitismu či světových náboženstvích a zejména s průběhem pořadu pro mladší byl nadmíru spokojen. „Moje dojmy jsou velmi pozitivní, studenti byli pozorní, vědomostně dobře vybavení, překvapilo mě množství reakcí,“ bilancoval v úterý po poledni. Výuku témat spjatých se židovskými dějinami považuje za potřebnou. „Antisemitismus je přítomný i v současnosti, je to samozřejmě spjaté i s tím, jak se celá Evropa nyní hýbe. Studenti jsou většinou šokováni informacemi, které zazní. Nejvíce na ně zapůsobí příběhy přeživších pamětníků holocaustu, které osobně znám,“ přidal osobní postřeh.

Pozitivních reakcí se lektor, který za tři roky spolupráce s EXIT TOUR stihl už dvě desítky pořadů, dočkal i od samotných studentů. „Přednášky byly z mého pohledu velice zajímavé a mohli jsme se z nich poučit, jen škoda, že to celé tak rychle uteklo“ uvedl student prvního ročníku Adam Faltus a doplnil: „Celkově byla akce velice dobrá i z toho důvodu, že jsme díky americké kapele mohli lépe komunikovat v angličtině.“

Mgr. Jan Pokorný