160211_NEJEN SPREJERSTVI JE JEJICH HOBBY
ilustrační foto

ORLICKOÚSTECKO – Koncem měsíce ledna letošního roku jsme přijali oznámení posprejování dvou objektů na Lanškrounsku. Tehdy osoba mladší osmnácti let měla přistoupit k jednomu z domů na ulici Dobrovského v Lanškrouně a na fasádu stříbrnou barvou nastříkat nápis „GRUS“ o velkosti 23 x 7 centimetrů. Majiteli tímto jednáním vznikla škoda ve výši 1 tisíc korun. Stejného jednání se zřejmě dopustila i v obci Albrechtice, kde stejným způsobem poškodila autobusovou zastávku, plastový kontejner a poštovní schránky. Škodu si majitel v těchto případech vyčíslil na částku 3 tisíce korun.

Ve stejném období se měla dopustit v jedné z obcí na Lanškrounsku krádeže televizoru z rodinného domu v hodnotě za téměř 7 tisíc korun a nářadí z garáže u domu za stejně velkou částku.

Nezákonné jednání měla završit neoprávněným užíváním cizího vozidla. Ve stejné lokalitě měla využít situace a bez souhlasu majitele vozu si vzala klíče a s ním odjela. Auto bylo námi vypátráno a nepoškozeno vráceno vlastníkovi.

Za provinění poškození cizí věci, krádež a neoprávněné užívání cizí věci hrozí podezřelé osobě až roční trest odnětí svobody.

_____________________________________

Další zjištěné případy sprejerství mají zřejmě své nezletilé výtvarníky. Policisté z lanškrounského obvodního oddělení prověřováním nezákonného jednání zjistili, že koncem loňského roku měli každý jinou měrou poškodit barvou několik budov v katastru obce Tatenice a Cotkytle. Konkrétně uvnitř budovy rozhledny Lázek nasprejovali nápisy „Lion Man, KRH, HELL, LIKE a RIVAL“. Výtvarné umění projevili nevhodným způsobem i na několika rekreačních chatách a dalších objektech v obci Tatenice, na jejichž stěny nasprejovali nápis „LION 2015, POMPY, LION MAN a RLP“. Tímto nevhodným „uměním“ způsobili vlastníkům škodu ve výši 19 tisíc korun.

Za provinění poškození cizí věci mohou být potrestáni až půlročním vězením.

por. Bc. Lenka Vilímková
tisková mluvčí