ČESKÁ TŘEBOVÁ – V loňském roce získalo město do svého vlastnictví budovu bývalé “svářečské školy” ve Slovanské ulici. Objekt by se v budoucnu mohl stát novou městskou knihovnou.

Ta v současné době sídlí v ulici Smetanova. Prostory v této budově kapacitně dosluhují. Vedení města proto přišlo se záměrem přestavby objektu v ulici Slovanská na novou knihovnu. “Dokončujeme studii na určení účelu, v letošním roce počítáme se zpracováním projektové dokumentace,” nastínil další vývoj starosta města Jaroslav Zedník.

Projekt se posune kupředu ve chvíli, kdy bude jasné, z jakých finančních zdrojů bude jeho realizace hrazena. V současné době byly vypsány dotační tituly pouze na knihovny státní nebo krajské. “Byl jsem na jednání na Ministerstvu kultury a získal jsem příslib, že snad od příštího roku by se měly uvolňovat finanční prostředky i pro regionální knihovny,” sdělil OIK TV starosta Zedník.

Tomuto kritériu by svým významem českotřebovská bibliotéka měla vyhovět, metodicky totiž řídí 13 obecních knihoven v okolí. Mnozí čtenáři by se přesunu zařízení nebránili. “To by bylo určitě dobré, bylo by tam více místa. Jestli by to vyhovovalo lidem těžko říct, ale nakonec vždyť je to ve středu města,” řekla jedna z dotazovaných.

Ani po přestěhování knihovny by budova v ulici Smetanova nezůstala bez využití. “Ty prostory může využít Dům dětí a mládeže Kamarád, který také nemá prostoru nazbyt, a mohl by tam dělat některé své dílny a volnočasové aktivity,” uvedl starosta města Jaroslav Zedník. Přesnější časový harmonogram projektu určí další jednání.