160120_SILNY MRAZ KOMPLIKUJE PRACI HASICUM
foto: HZS Pardubického kraje

PARDUBICKÝ KRAJ – Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná. Hrozí mnoho rizik. Dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur, voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu a tím dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí. Toto všechno platilo i při následujících třech zásazích.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Pardubice

K požáru rodinného domu do Morašic vyjížděly v úterý 19. ledna v 21 hodin čtyři jednotky hasičů (profesionální z Přelouče a dobrovolné ze Zdechovic, Řečan nad Labem a Přelouče). Při příjezdu první jednotky na místo byl již celý rodinný dům v plamenech. V domě se v době požáru nikdo nenacházel. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 22.08 hodin. Hasiči poté nechali objekt odvětrat a bylo nutné dohasit všechna skrytá ohniska a rozebrat ohořelou konstrukci. K likvidaci požáru došlo v 23.44 hodin. Na místě události zůstali dobrovolní hasiči až do ranní 9 hodiny. Příčinou vzniku požáru je s největší pravděpodobností technická závada na přívodním kabelu do domu a výše škody je předběžně stanovena na 700 tisíc korun.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí

Do Horní Čermné na Orlickoústecku směřovaly tři jednotky hasičů ve středu 20. ledna v 02.02 hodin. Došlo zde k požáru dřevěných briket a odpadu z nich v kotelně domu. Plameny a silný kouř ihned zaplnily celou kotelnu. Požár byl zlikvidován v 3.43 hodin. Hasiči postupně odvětrali zakouřený objekt a poté museli vynosit ohořelé věci mimo dům. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který majiteli udělil pokutu, a to proto, že lidé nedbali opatrnosti a porušili zásady bezpečného provozu tepelných spotřebičů. Nejen, že u kamen byly dřevěné brikety a jejich odpad, ale nad kotlem sušili i oděvy a boty. Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 5 milionů korun.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim

V hale na výrobu pečiva v Chrudimi hořelo ve středu 20. ledna. Požár byl v 4.59 hodin oznámen na operační a informační středisko hasičů. Operační důstojník tak ihned na místo vyslal čtyři hasičské jednotky (profesionální z Chrudimi, dobrovolné z Chrudimi, Slatiňan a Topole). Po zjištění vzniku požáru halu opustilo 22 osob. Událost se obešla bez zranění. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 5.34 hodin. Budovu bylo nutné odvětrat, k tomu hasiči použili přetlakovou ventilaci. Pec se podařilo uhasit a hasiči museli sundávat z pásu formy na výrobu pečiva a ochlazovali samotný pás. Hasiči prozkoumávali termokamerou podhledy objektu a zjišťovali skrytá ohniska. K likvidaci požáru došlo v 9.47 hodin. Příčinu vzniku požáru nyní zjišťují vyšetřovatelé z řad hasičů i policistů. Škoda byla předběžně 15 až 20 milionů korun.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Svitavy

Do Chornice vyjeli ve středu v 7.04 hodin profesionální hasiči z Moravské Třebové. Došlo zde k požáru oděvu na osobě, která uvnitř cisterny na fekál prováděla řezání plamenem. Muž utrpěl popáleniny a byl ihned letecky transportován do nemocnice.

Příčina vzniku požáru je nyní prošetřována.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje