ILUSTRACE_CELNI SPRAVA_003
ilustrační foto, zdroj: Celní úřad pro Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – V předchozím roce celníci z Pardubického kraje vybrali na daních a cle téměř 5,2 miliardy korun, což je o jednu miliardu a dvě stě milionů více než v roce 2014. Odhalili padělky za více než 120 milionů, dodávku plnou tablet léku na výrobu pervitinu a našli také přes 500  zaměstnanců ze zahraničí, kteří pracovali v tuzemsku bez patřičných dokladů k zaměstnání.

Správa spotřební daně je pro celníky z Pardubic jednou z priorit. Vloni za vybrané výrobky vyinkasovali téměř 4,9 miliardy korun. Z toho SPD z minerálních olejů činí 4,8 miliardy, z lihu, z piva a z tabákových výrobků dohromady téměř 100 milionů korun. V porovnání s rokem 2014 se celkový výběr SPD zvýšil o 23%, neboť tehdy dosáhl částky 3,8 miliardy korun. V roce 2013 byl výběr spotřební daně 2,4 miliardy korun.

Příjmem do státní kasy je také clo, DPH a SPD placené při dovozu zboží ze zemí mimo EU. V roce 2015 celníci vybrali těchto poplatků za téměř 320 milionů korun. Což je o 63 milionů korun více než o rok dříve. Zato před dvěma lety inkasovali od dovozců 180 milionů korun.

Nejen fiskální kompetence ale i ochranu trhu a občanů před falešným zbožím mají na starosti hlídky celníků. V roce 2015 zkontrolovali téměř dvě stě zásilek z mimounijních zemí s podezřením, že by se mohlo jednat o padělky. Úspěšní byli ve 24 případech a zadrželi více než 160 tisíc kusů zboží. Majitelům originálních značek by prodejem falsifikátů vznikla škoda přesahující 120 milionů korun. Co se skladby zboží týče, dominoval textil, obuv a náhradní díly k osobním automobilům. Výsledky za rok 2014 se téměř neliší od těch loňských, nejvíce se ale vyskytovaly napodobeniny modelů aut světoznámých značek, hračky, míče a deštníky.

Pardubičtí celníci chránili v roce 2015 také tuzemský pracovní trh. Samostatně nebo ve spolupráci Cizineckou policií ČR a královehradeckým inspektorátem práce provedli celkem 128 kontrol, z nichž 92 skončilo s pozitivním výsledkem. Více než 500 osob nemělo v době kontroly v pořádku pracovní doklady stanovené zákonem. V roce předchozím vykonali 119 kontrol a porušení předpisů identifikovali v 81 z nich. Nedostatky v  pracovních dokladech zjistili u více než 250 zahraničních pracovníků. Inspektorát práce za podněty celníků o porušení zákona v období leden 2014 – červen 2015 vyměřil pokuty za téměř dva miliony korun. Z toho pravomocných je jich za bezmála jeden milion korun.

Při silničních kontrolách se vloni povedl celníkům z pardubického úřadu rekordní úlovek. Za pomoci velkokapacitního mobilního rentgenu odhalili bezmála 100 000 tablet léku Cirrus, který se zneužívá k výrobě pervitinu. Z takového množství by se vyrobilo až sedm kilogramů drogy v hodnotě několika milionů korun. Více než tři desítky balíčků s kontrabandem se ukrývaly v dutinách karoserie bulharské dodávky, kterou cestovalo pět osob do Polska.

por. Ing. Václav Kánský
tiskový mluvčí