LANŠKROUN – Jeseníky, Krkonoše, Orlické nebo Železné hory bylo při příznivých povětrnostních podmínkách možné vidět z vyhlídkové věže Lázek. Dvacet metrů vysoká rozhledna, jejíž součástí je i Reichlova chata, byla poprvé zpřístupněna v roce 1933.

Po přibližně osmdesáti letech od otevření je stavba opuštěná a postupně chátrá. O záchranu někdejšího turistického centra se pokusil Dobrovolný svazek obcí Lanškrounsko. “My jsme se účastnili prvního kola dražby s částkou milion šest set padesát tisíc. Vím, že bylo šest nabídek. Tuto dražbu vyhrála lanškrounská firma, která nabídla částku něco přes dva 2 miliony,” řekl starosta Lanškrouna a předseda Dobrovolného svazku obcí Lanškrounsko Radim Vetchý. Naděje na obnovu rozhledny se však rozplynula po několika dnech. První kolo dražby bylo zrušeno. “Se starosty jsme se dohodli, že se zúčastníme i druhé dražby, do které jsme dali i s ohledem na to, že Lázek byl průběžně vybydlen a vyrabován částku nižší, byla to částka milion sto padesát tisíc,” uvedl Radim Vetchý. Vlastníkem objektu se stala společnost PAPER BLACK s. r. o. Ta stavbu vydražila za dva a půl milionu korun. Jaké záměry s rozhlednou má, firma nezveřejnila.

Manžel majitelky společnosti Stanislav Mlčůch pro ČTK naznačil, že rekonstrukce je podmíněna získáním dotací: „Pokud nám nikdo nic nedá, nevím, proč bych měl dělat něco pro občany.” Veřejnost se na současný stav někdejšího cíle výletů dívá s lítostí. “Katastrofa, katastrofa! To vám můžu říct. Byl jsem tam s vnoučaty, říkal jsem si, vezmu je v létě na výlet; když jsem tam přijel, tak jsem to nemohl poznat,” sdělil OIK TV jeden z dotazovaných.

Přestože mají omezené možnosti vlivu, nechtějí se od problematiky distancovat ani zástupci samosprávy. “Protože nám na Lázku záleží a jeho osud nám není lhostejný, budeme celou situaci sledovat a budeme doufat, že nový majitel stavbu rychle zabezpečí proti dalšímu chátrání a devastaci,” uzavřel starosta Lanškrouna a předseda Dobrovolného svazku obcí Lanškrounsko Radim Vetchý.