150903_ZAHAJENI SKOLNIHO ROKU UMPRUMKYÚSTÍ NAD ORLICÍ – Další školní rok si do své bohaté historie zapíše Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí, po desetiletí známá coby ústecká „textilka“. Tradiční zahajovací setkání ve sportovní hale „umprumky“ bylo ovšem letos v jednom ohledu výjimečné. Studenti, kteří si v doprovodu pedagogického sboru vyslechli projev ředitele školy Zdeňka Rösslera, se poprvé procházeli v renovovaném areálu SŠUP v Zahradní ulici. Letos jich do lavic usedlo 377.

Poslední práce finišují

Bezmála rok trvající akce, která kladla na žáky i zaměstnance školy značné nároky a po níž je hlavní budova umprumky k nepoznání, spolkla přes 27 milionů korun. Kromě zateplení fasády a výměny oken zdobí budovu zbrusu nová střecha, stejných změn se dočkaly také sousední dílny a objekt školní jídelny. Tuto okolnost také prezentoval Zdeněk Rössler žákům. „Ti z vás, kteří navštěvují uměleckoprůmyslovou školu již delší dobu, si jistě všimli, že se její areál proměnil. Končí poslední stavební práce a škola dostala nový kabát, který si po letech zcela jistě zasloužila.“

S cílem udržet solidní výsledky

Školu ovšem nedělá pouze nový „kabát“, důležité je především dění uvnitř. Ústecká umprumka by i v letošním školním roce chtěla zachovat aktivity, které nejen ve svém působišti nabízí: výstavy, veřejné prezentace, volnočasové aktivity, účast v projektech. V neposlední řadě je pro školu důležité udržet solidní úspěšnost u maturitních zkoušek, v jarním termínu 2015 se totiž SŠUP umístila nad celostátním průměrem. „Proto bych i vám, které letos zkoušky čekají, popřál, abyste je úspěšně zvládli,“ vzkázal ve svém projevu ředitel letošním maturantům.

První výstava již v polovině září

O kvalitě studentů a absolventů Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí se v letošním školním roce můžete poprvé přesvědčit už ve čtvrtek 17. září. V Galerii pod radnicí je na programu vernisáž výstavy Umprumka vystavuje, na níž budou prezentovány nejlepší práce školy z uplynulých dvou let.

Mgr. Jan Pokorný