150909_Z POD HRADU ZAMPACH
foto: archiv Domova pod hradem Žampach

ŽAMPACH – ´Z pod hradu Žampach´ je název nových výstavních prostor určených pro prezentaci a prodej originálních dílenských výrobků z Domova pod hradem Žampach. Obchůdek s ukázkou dílenských činnosti vznikl v přízemí bytového domu v Tyršově ulici v Letohradu – naproti nádraží ČD. Žampašský domov tak přesunuje do Letohradu další část sociálních služeb. V polovině letošního roku to byly další byty služby chráněné bydlení a nyní také prostory určené pro prezentaci a prodej produktů aktivizační činnosti uživatelů služeb.

„Našim cílem je přiblížit veřejnosti výsledky rukodělné práce klientů. Dříve to bylo možné jen na příležitostných akcích nebo si zájemci mohli prohlédnout a zakoupit výrobky v dílnách na Žampachu. Obchůdek ve městě sice začínáme provozovat v prostorově poměrně skromných podmínkách, ale k tomuto účelu určitě dobře poslouží“, vysvětluje realizovaný záměr Luděk Grätz, ředitel domova.

Originální dílenské výrobky z keramiky, skla, ručně tkané koberce a výtvarná díla z žampašských dílen vzbuzují již řadu let zájem veřejnosti na příležitostných výstavách a akcích domova. Nyní budou navíc zájemcům také k dispozici v obchůdku ´Z pod hradu Žampach´ v Letohradu, a to denně v odpolední době (mimo pondělí) a v sobotu dopoledne.

„Nejedná se však o obyčejný prodej zboží. Je to především prezentace výsledků práce šikovných rukou osob se zdravotním postižením. Proto naši návštěvníci v obchůdku uvidí jak některé výrobky vznikají. Je zde totiž umístěn také hrnčířský kruh, tkalcovský stav a další výrobní nástroje na kterých budou naši klienti skutečně výrobky vytvářet“, doplňuje informace Luděk Grätz.

V příštím roce, kdy by mělo dojít k rozšíření stávajících dílenských prostor navazujících na obchůdek, je záměrem Domova pod hradem Žampach zřízení nové nepobytové sociální službu ´sociálně terapeutická dílna´. Služba by zajišťovala přípravu na pracovní uplatnění u klientů z bytů chráněného bydlení nebo klientů docházejících do služby z domova.

PaedDr. Luděk Grätz,   ředitel domova