150930_V CERVENE VODE VZNIKLA NOVA ZELEZNICNI ZASTAVKAČERVENÁ VODA / PARDUBICE – Červená Voda se dočkala vybudování nové železniční zastávky. Zřízení zastávky Červená Voda – Pod Rozhlednou za přibližně devět milionů korun vyšlo vstříc poptávce po dopravní obsluze v oblasti, kde se nachází velké množství malých a středních podniků, bytových jednotek i turisticky atraktivní rozhledna. V Pardubickém kraji je to první nová železniční zastávka po více než 13 letech.

„Jsem jednoznačně zastáncem regionální železnice a tato nová zastávka je garancí, že železnice na Červenovodsku, Králicku a také dále do Štítů v sousedním Olomouckém kraji má budoucnost. Rozhodli jsme se, že nejen udržíme, ale budeme rozvíjet provoz na regionálních tratích. Ekonomika je jedna věc, ale důležitá je také dopravní obslužnost, historie a tradice,“ prohlásil v úterý při slavnostním otevření zastávky hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Výjimečnost zřízení zastávky Červená Voda – Pod Rozhlednou je také v tom, že je první od vzniku zastávky Černovír v květnu 2012,“ připomněl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. „V dnešní době uplyne od nápadu k otevření zastávky šest až osm let. V Červené Vodě se to podařilo za několik měsíců. Dík za to patří především zástupcům Správy železniční a dopravní cesty,“ dodal náměstek Dušek.

„Nová zastávka zajistí obsluhu okolí zdravotního střediska a celkově středu obce a bude také dobrým vstupním místem ke zdejší rozhledně na Křížové hoře,“ prohlásil starosta Červené Vody Petr Mareš.

Investice byla hrazena z prostředků Správy železniční a dopravní cesty. Při budování zastávky byly použity moderní prvky, jako jsou bezbariérové přístupy a nástupiště s pevnou nástupní hranou ve výšce 550 milimetrů. Zastávku bude od prosincové změny jízdních řádů obsluhovat šest párů vlakových spojů.