150909_ROZHLEDNA MARIANKA HORNI CERMNAPARDUBICE – Zatímco odborná porota Stavby roku 2015 v Pardubickém kraji vyhlásí vítěze jednotlivých kategorií soutěže až 17. září, hlasování veřejnosti je v plném proudu. Nejvíce fanoušků má zatím rozhledna Mariánka v Horní Čermné. Obec s tisícovkou obyvatel si nové stavby na svém katastru váží zřejmě více než obyvatelé leckterého většího města.

„V letošním roce hlasovalo do současné doby už šest tisíc lidí. Za rozhlednou Mariánka je v závěsu Revitalizace Zámeckého návrší v Litomyšli a rekonstrukce Regionálního muzea v Litomyšli,“ řekl Radim Loukota z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Hlasování na stránce http://stavbaroku.pardubickykraj.cz/anketa/ bude otevřené do 15. září do 24 hodin.

Odborná porota tento týden pod vedením náměstka hejtmana Romana Línka ukončila svou práci. Rozhodovala v pěti kategoriích – rodinné a obytné domy, stavby občanské vybavenosti, stavby průmyslu, zemědělství a vodního hospodářství, stavby inženýrské a dopravní, veřejná prostranství – dopravní stavby a obnova nemovitých kulturních památek. „Pamatuji všechny předchozí ročníky, ale ten letošní mně připadá nejvyrovnanější,“ komentoval rozhodování porotců Línek. „Bez přehánění má téměř každá nominovaná stavba svou přitažlivost a je zajímavá i ze stavbařského hlediska,“ dodal.

Přesvědčit se o tom bude moct i široká veřejnost, a to na výstavě, kterou připravuje Krajský úřad Pardubického kraje v předsálí Jana Kašpara v budově bývalé reálky od 18. do 28. září.