150824_JIZDU PRONASLEDOVANEHO VOZIDLA UKONCIL ZASTAVOVACI PASORLICKOÚSTECKO – Oprávnění použití zastavovacího pásu v Pardubickém kraji poprvé využili policisté z Oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí ve spolupráci s českotřebovskými kolegy z obvodního oddělení v jejich služebním obvodu. Úplně běžná silniční kontrola se vyvinula v pronásledování vozidla a ukončena byla použitím donucovacích prostředků.

Řidiče osobního vozidla značky Volkswagen Golf projíždějícího včera 23. srpna 2015 v půl desáté večer po ulici Kozlovská v České Třebové chtěla policejní hlídka z tamního oddělení, za použití výstražného zvukového a světelného zařízení doplněného nápisem „STOP POLICIE“, předepsaným způsobem zastavit a zkontrolovat. Muž na výzvu nereagoval a začal vysokou rychlostí ujíždět směrem do obce Semanín a dále směr na Kozlovský kopec, obce Pazucha, Suchá, Němčice, Zhoř a následně zpět do České Třebové. Jeho přibližně 15 kilometrů dlouhou zběsilou jízdu se snažili policisté z oddělení hlídkové služby ukončit v místě zvaném kopec Kohout. Ujíždějící řidič na jejich signál k zastavení vozu nereagoval a následně si o zastavovací pás prorazil tři pneumatiky. S poškozenými koly pokračoval dál v jízdě do České Třebové a na ulici Litomyšlská u restaurace Beseda v protisměru zastavil.

Na nedobrovolně ukončenou jízdu řidič reagoval útěkem. Policisté jej dopadli a při jeho aktivním odporu ho za použití donucovacích prostředků zajistili. V dostupných evidencích jsme zjistili, že se jedná o pětadvacetiletého muže z České Třebové, se kterým ve vozidle cestovala o šest let mladší spolujedoucí. U řidiče jsme provedli dechovou zkoušku na alkohol s negativním výsledkem a tester na přítomnost omamných a psychotropních látek v těle s výsledkem pozitivním. Na základě pozitivního měření byl zajištěný muž vyzván k lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu, kterému se podrobil.

Celý případ nadále prověřujeme.

por. Bc. Lenka Vilímková
tisková mluvčí