ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Roškotovo divadlo v Ústí nad Orlicí prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Staré jednobarevné koberce budou vyměněny za nové pestřejší a vyhozeny budou také nepohodlné sedačky. Kapacita míst k sezení se ale komfortnějšími sedačkami sníží. Původní kapacita divadla, tedy 472 míst, bude snížena na 408. Z toho budou čtyři stovky běžných sedadel a čtyři dvojsedadla.

„Jsou vybrané typy nejmodernějších technologií, které vlastně splňují všechny podmínky a předpoklady, aby byly bezpečné a pohodlné,” řekl technik Klubcentra Radek Pirkl. Pod novými sedačkami budou položeny nové koberce tmavě modré barvy s bílými a červenými kostičkami. Ještě před tím, než budou koberce a sedačky položeny na svá místa, se celý prostor důkladně vymaluje. „Víceméně, když už se to dělá, tak ať je to čisté kompletně. Dále uděláme tady ještě obnovu nových obkladů aspoň na těch zdech, aby ten dojem byl celkově lepší,” pověděl Radek Pirkl. Co se týče výmalby, tak dosavadní barvy budou zachovány. Strop bude bílé barvy a stěny budou mít odstín světlé kávy. Kromě toho budou také opraveny částečně rozpadlé schodišťové stupně na balkoně. „Výměna sedadel v Roškotově divadle, dá se říct, plynule navazuje na investiční akci loňského roku, kdy byla realizována digitalizace ústeckého kina,” pověděl starosta Petr Hájek. Stavební práce by měly trvat tři měsíce. Pokud vše půjde dobře, uvažuje se o slavnostním otevření zrekonstruovaného divadla ve čtvrtek 1. října. Na programu by mohlo být promítání filmu.

„Náklady se pohybují ve výši cca 3 700 000 korun. Z toho ta vlastní výměna sedadel představuje asi částku 2 300 000 korun a 1 200 000 je výměna kobercových krytin,” řekl Petr Hájek. Zbytek peněz pokryje demontáže, úpravy povrchů a drobné stavební úpravy.