foto: archiv školy

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zatímco se většina škol od začátku července ukládá k pravidelnému „letnímu spánku“, orlickoústecká Střední škola uměleckoprůmyslová nezahálela ani zkraje prázdnin. Pro žáky základních škol od 10 do 15 let uspořádala druhé Prázdninové setkání s technikou a přírodními vědami. Pod záštitou náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jany Pernicové a Hospodářské komory se příměstského tábora zúčastnilo celkem 21 dětí. „Podle vlastního zájmu se zapojily do některých z osmi aktivit, v nichž si mohly vyzkoušet a dále rozvíjet svoje manuální dovednosti a znalosti,“ přiblížil náplň akce ředitel školy Zdeněk Rössler.

Technika může děti bavit

V průběhu pěti pracovních dnů si děti pod vedením učitelů odborných předmětů vyzkoušely celou řadu činností, které jsou pro žáky ústecké „umprumky“ jejich „denním chlebíčkem“: ve strojírenských dílnách vyráběly truhlářské svěrky, v učebně automatizace a robotiky se učily vytvářet jednoduché elektronické obvody s aktivními prvky a ty řídit prostřednictvím programovatelného procesoru. „Neopomněli jsme ani činnosti, které byly desítky let hlavní náplní naší školy, tedy základy textilních řemesel a výrobu oděvů. Děti si ovšem mohly vyzkoušet také své výtvarné dovednosti, práci s fotografií nebo tiskové techniky,“ upřesnil Zdeněk Rössler.

Že jde technika přiblížit poutavou formou, si kromě něj myslí také Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči. Z návštěvy ústecké školy odjížděla očividně spokojená. „Už v minulých letech jsme se přesvědčili, že o letní tábory zaměřené na přírodní vědy a techniku je velký zájem. Znovu se potvrzuje, že technika děti může bavit, jen je potřeba jim tento obor nabídnout zajímavým způsobem,“ sdělila Jana Pernicová a dodala: „Vážím si učitelů, kteří věnují svůj volný čas o prázdninách dětem, ale také rodičů, kteří děti k technice směřují a zajímají se, co technické obory obnáší. Snažíme se propojit střední školy a firmy a je dobře, že se to daří i v době prázdnin.“

Vítají pomoc firem

Zatímco první ročník prázdninového kempu se uskutečnil v rámci programu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji, jeho pokračování kromě kraje a města výraznou měrou podpořili také partneři školy z řad firem. A nešlo pouze o podporu finanční. „Součástí tábora byly také exkurze ve firmách. Chlapci tak navštívili například strojírenské provozy, děvčata se seznámila s textilní výrobou a navštívila firmu zaměřenou na umělecké vyšívání,“ přiblížil některé z exkurzí Zdeněk Rössler.

Ředitel ústecké „umprumky“ hodnotil průběh druhého tábora pozitivně. Kromě třetího ročníku tábora je podle něj ve hře také možnost dalších volnočasových aktivit pro žáky základních škol. „Uvažujeme v novém školním roce o otevření zájmových kroužků, aby mohli účastníci své zájmy dále rozvíjet a přivést k nim i své kamarády a známé. Potěšilo nás, že i přes tropické počasí všichni účastníci tábora prokázali svůj zájem a snahu učit se nové věci,“ uzavřel ředitel SŠUP.

Mgr. Jan Pokorný