BLANSKO / ÚSTÍ NAD ORLICÍ – To nejlepší, co se během školního roku urodí na poli studentské filmové tvorby, je k vidění na celostátním finále Zlatého Slunce. Dvanáctý ročník soutěže neprofesionální filmové tvorby hostilo 25. a 26. června premiérově Blansko a ústecká Střední škola uměleckoprůmyslová mezi elitou nechyběla. A co víc, snímky jejích studentů se zařadily mezi ty vůbec nejúspěšnější.

Přes sto účastníků

Postup do celostátního finále se pro všechny čtyři snímky zrodil na zemském kole Zlatého Slunce v Brně. Medailová ocenění nejen z této soutěže, ale také další přehlídky v Náchodě dávala tušit, že Ústečtí v Blansku rozhodně nebudou bez šancí.

Všech čtyřicet snímků, které si postup do Blanska vybojovaly, bylo promítáno ve čtvrtek 25. června, a to celkem ve čtyřech soutěžních blocích. Odborná porota ve složení Milan Šebesta, Milan Tuščák a Lenka Poláková hodnotila kvalitu snímků i jejich nápaditost. „Festival se hodně vyvíjí. V prvním ročníku jsme měli čtyři pedagogy a šest žáků. Loni to už bylo sto šest účastníků,“ uvedl pořadatel festivalu Milan Tuščák.

Dvě stříbra, bronz

Medaile se rozdělovaly v kategoriích animovaný, dokumentární a experimentální film. Studenti ústecké školy byli zařazeni do starší soutěžní kategorie (16-19 let).

„Druhé místo v kategorii Experiment si odvezl propagační spot ŠSUP aneb Jak vidíme školu my, který pod mým vedením během dvoutýdenního workshopu vytvořili nyní už absolventi naší školy Václav Koníček, Jiří Procházka, Barbora Skálová a Romana Lohniská,“ popsala první z úspěchů pedagožka SŠUP Lucie Harapátová.

Právě v jejím doprovodu cestovalo do Blanska trio talentovaných studentů druhého ročníku: Jiří Fikejz, Robert Vlasák a Jakub Brokl. Mezi animovanými snímky nakonec neměly jejich práce konkurenci. „Animovaný film Albert, který naši studenti vytvořili jako společný výstup loňského animačního workshopu, získal třetí cenu. Na druhém místě skončil minutový film LaUNCH Jiřího Fikejze, který svým skvěle vypointovaným gagem pravidelně baví diváky,“ okomentovala další dva úspěchy Lucie Harapátová.

Zlato Jakuba Brokla

Vůbec největší úspěch pak připsal na konto ústecké školy Jakub Brokl, sedmnáctiletý student oboru Tvarový a grafický design obalů z Pardubic. „První místo si odnesl za svůj skvělý 3D animovaný film Traveling with Iron Golem. Film vynikal jak technickým, tak výtvarným zpracováním i vyprávěním příběhu,“ soudí o vítězné práci Lucie Harapátová z pedagogického sboru ústecké umprumky a slovy chvály nešetří ani na celou výpravu: „Studenti byli nadšení, takže ani únava z celodenního cestování a projekce filmů je neodradila od nočního natáčení, díky němuž se seznámili i s ostatními tvůrci z celé republiky. Utvořili tři štáby a za pouhých několik hodin natočili tři krátké filmy. Ukázali, že jsou skuteční profesionálové.“

Úspěch v celostátním finále rozhodně nemá jen hodnotu diplomu a povzbuzení do další tvorby. „Pořadatelé si dali na věcných cenách záležet, takže možná brzy uvidíte naše studenty létat balonem nebo je potkáte na rodinné wellness dovolené,“ dodala Lucie Harapátová s tím, že úspěchy ověnčení studenti už dostali pozvání na další filmový festival – podzimní Brněnskou šestnáctku. „Takže hned na začátku příštího školního roku vyrazí nové filmy ze SŠUP po festivalech a budeme doufat, že budou stejně úspěšné jako ty letošní,“ uzavřela Harapátová.

Mgr. Jan Pokorný

[wzslider]