ORLICKOÚSTECKO – Zájemcům o ukázky z policejní práce se v pátečních ranních hodinách 19. června 2015 otevřela brána Územního odboru v Ústí nad Orlicí. Hosté zejména z řad dětí mateřských školek a žáků základních škol se s učiteli přišli podívat do míst, kam veřejnost běžně přístup nemá.

V době od 9:00 do 12:00 hodin se v policejním areálu vystřídaly stovky zájemců, které si prohlédly policejní techniku a ukázky z policejní práce a v neposlední řadě zodpovídaly i  kvízy zaměřené na dopravní výchovu.

Děti si se zaujetím prohlédly služební vozidlo Škoda Octavia v civilním provedení vybavené radarem pro měření rychlosti jízdy, také služební vozidla Škoda Yeti a Octavia v barvách policie, statický radar pro měření rychlosti jízdy a digitální přístroj Dräger pro měření alkoholu v dechu. K prohlédnutí bylo i služební vozidlo Volkswagen Transporter – MKKC (mobilní kontaktní a koordinační centrum) využívané při mimořádných událostech a pátracích akcích. Všechna vozidla byla podrobena zatěžkávací zkoušce výstražného zvukového a světelného zařízení včetně megafonu, protože snad každý si chtěl, alespoň na malou chvilku rozblikat a rozhoukat policejní automobil nebo říct do megafonu policejní hlášení. Pro malé návštěvníky byla poutavá i beseda s psovody, kteří jim ukázali služební psy pojmenované Kint, Seiko a štěňátko Hax. Velký zájem byl o prohlídku ateliéru kriminalistických techniků s ukázkou snímání daktyloskopických stop. Pro ty odvážnější byla možná prohlídka policejní cely. Ostatní ocenili příjemné prostředí speciálních výslechových místností určených pro výslechy dětí – obětí nebo svědků trestné činnosti, ale také výslechů dospělých obětí a svědků závažné trestné činnosti, především násilného a mravnostního charakteru.

Pro pobavení jsme měli pro děti připraveny kvízy zaměřené na prevenci Besipu. Všechny děti, které předvedly dobré znalosti z dopravní výchovy, obdržely policejní dáreček.
Celé páteční dopoledne bylo po všechny policejně vydařené.
por. Bc. Lenka Vilímková
tisková mluvčí