foto: Výprava z Ústí nad Orlicí do Prešova 2014

ÚSTÍ NAD ORLICÍ/PREŠOV – Vybrané studentky oboru Oděvní design, který má na Střední škole uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí neobyčejně bohatou tradici, čeká co nevidět jejich „akce roku“. Mezinárodní soutěž Módna línia mladých ve slovenském Prešově každoročně ukazuje, jak si kolekce mladých návrhářek vedou v konkurenci stovek dalších. V posledních letech vyznívá srovnání pro orlickoústekou „umprumku“ neobyčejně lichotivě.

Loni zářili, letos krotí ambice

Před rokem zažili Ústečtí medailové žně, všechny tři studentky získaly ocenění, ve dvou případech dokonce nejvyšší. Letos putuje na Slovensko stejný počet kolekcí, při jubilejní desáté účasti ovšem zůstává výprava SŠUP nohama pevně na zemi. „Vždyť s výjimkou modela Oldřicha Šafáře se účastní samí noví, a to včetně modelek. Začínáme tedy v podstatě od začátku,“ konstatuje krátce před čtvrtečním odjezdem Ludmila Skokanová, vyučující, která se velkou měrou podílí na náročných přípravách. „Z našich soutěžících má nejvíce zkušeností Tereza Čermáková ze třetího ročníku, naopak Petra Nováková z prvního a Dominika Srncová z druhého pojedou zejména na zkušenou,“ doplňuje dále.

Přípravy nebyly jednoduché

Už jen samotná příprava na prešovskou soutěž, to jsou od začátku školního roku měsíce tvrdé práce. Účastnice i pedagožky je letos navíc absolvují v poněkud komplikovaných podmínkách, protože hlavní areál uměleckoprůmyslové školy prochází kompletní renovací. „S ohledem na prodlouženou výměnu oken a další komplikace jsme určitý čas pracovaly v provizoriu,“ přiznává Ludmila Skokanová, která se spolu s kolegyní Janou Salabovou stará o celou výpravu, a před soutěžním pátkem 17. dubna uzavírá: „Sportovního ducha nezapřu ani tentokrát, ale člověk musí být realista.“

Mgr. Jan Pokorný