LITOMYŠL – K požáru třípatrové vily v Litomyšli vyjížděli v pondělí 16. března v 1.09 hodin profesionální hasiči z Litomyšle a Svitav. Dále byly povolány jednotky dobrovolných hasičů z Dolního Újezdu, Litomyšle a Čisté. Obyvatelka vily ucítila kouř. Událost byla oznámena na tísňovou linku. Hasiči ihned po příjezdu zachraňovali uvězněné lidi v hořící vile. Při tomto zásahu jim pomáhal i jeden z policistů. Z hořícího objektu hasiči zachránili pět osob. Při záchraně se nadýchali jedovatých zplodin hoření i dva zasahující hasiči a jeden policista.

Z pěti zachráněných osob je jedna zraněna těžce a převezena vrtulníkem na popáleninové oddělení pražské nemocnice. Další čtyři osoby skončily v nemocnici, protože e nadýchaly jedovatých zplodin hoření.

K průzkumu domu hasiči použili termokameru. Na silně zakouřené prostory byla použita přetlaková ventilace. Požár byl lokalizován v 1.51 hodin a zcela zlikvidován byl v 2.22 hodin. Plameny poničily celý jeden pokoj v přízemí a zplodinami hoření byla poškozena malba v celé vile.

Na místo události v ranních hodinách nastoupili vyšetřovatelé z řad hasičů i policistů, aby zjistili, co bylo příčinou vzniku požáru. Na místě byli i odborníci z oboru elektro z odboru kriminalistických technik a expertíz Hradec Králové. Škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek předběžně v hodnotě 4 miliony korun. Příčinou vzniku požáru bylo nedodržování bezpečnostních předpisů při provozu elektrotepelného zařízení – přímotopu.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje