PARDUBICKÝ KRAJ – Pardubičtí celníci za pomoci velkokapacitního rentgenu celní správy odhalili téměř 100  tisíc tablet léku, ze kterých by se vyrobilo až sedm kilogramů pervitinu. Hodnota takového množství drogy se pohybuje na černém trhu v řádech milionů korun.

Dne 21. února hlídka zastavila na silnici I/43 u Svitav bulharskou dodávku, ve které cestovalo pět občanů Bulharska. Na obvyklou otázku řidič odpověděl, že nic nevezou, že cestují do Polska za prací, za rodinou. Členové hlídky rozhodli vozidlo prověřit velkokapacitním rentgenem a oznámili to řidiči. Ten se chtěl kontrole vyhnout a nabídl jednomu z nich 100 EUR za to, že je nechá odjet. Celník peníze nepřijal a pokus o uplácení oznámil.

Rentgenový snímek dodávky ukázal, podezřelé věci v dutinách karoserie. V zadních částech opěráků sedadel a za obložením konstrukčních dutin jednoho boku vozidla postupně celníci našli 36 balíčků s vyloupanými tabletami.

Orientační test pozitivně reagoval na amfetamin a efedrin. S největší pravděpodobností se jednalo o lék Cirrus. Množství účinné látky v tabletě je předmětem dalšího zkoumání. Podle předběžných odhadů by se ze zjištěného množství dalo vyrobit až sedm kilo pervitinu.

Osádka vozidla tvrdila, že o lécích nic neví. Nyní ale čelí podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí trest odnětí svobody v délce osm až dvanáct let. Na řidiče byla dnes uvalena vazba a bude také obviněn za pokus o uplácení.

Jedná se o rekordní množství léků, které pardubičtí celníci za dva roky svého působení zajistili. Za celý loňský rok našli kolem 25 tisíc tablet, v roce předchozím pak celkem více než 80 tisíc tablet takových medikamentů.

por. Ing. Václav Kánský
tiskový mluvčí