PARDUBICE – Sedm nových komfortních autobusů už jezdí a dalších 25 do konce roku bude na příměstských linkách na Orlickoústecku. Společnost ICOM transport, a. s., nakoupila moderní nízkopodlažní vozy splňující aktuální emisní normu Euro 6. Jsou tak maximálně šetrné k životnímu prostředí i lidem se ztíženou možností pohybu. Jeden z těchto nových autobusů představili zástupci firmy i náměstkovi hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromírovi Duškovi.

„Je to celoevropský trend, aby cestující překonávali co nejmenší množství překážek. Pořízení kvalitních nízkopodlažních autobusů je cesta, jak tyto bariéry odstraňovat. A to se daří. Sám si s přibývajícím věkem stále více všímám, jaký je rozdíl, nastupovat do autobusu nebo vlaku po schodech nebo přímo bez překážek,“ uvedl Jaromír Dušek. „Je správné, aby se prostředky na dopravní výkon používaly také na obnovu vozového parku,“ dodal Dušek.

V příměstské autobusové dopravě znamenají tyto vozy vysoký komfort nejen pro starší či méně pohyblivé cestující. Vozy Mercedes Citaro jsou nízkopodlažní včetně naklápěním k chodníku, jsou tišší a produkují méně škodlivých emisí. Vybaveny jsou klimatizačními jednotkami. Sedm z nových 32 autobusů je navíc o dva metry kratších a lépe se tak hodí na cestujícími méně využívané trasy a užší silnice III. třídy. Také pasivní bezpečnost je u nich na vysoké úrovni, což dokládají například vyztužené bočnice.