PARDUBICKÝ KRAJ – Pardubičtí celníci před několika dny zadrželi 63 000 kusů figurek „pavoučího muže“ pro podezření, že se jedná o padělky.

Na překladiště v České Třebové dorazil kontejner z Číny s 310 kartony zboží různého druhu. Směřoval do některého z členských států EU. Celníci jej podrobili důkladné kontrole a našli v něm 21 krabic s figurkami, jež se nápadně podobaly komiksovému hrdinovi Spidermanovi.  Pro důvodné podezření z porušení ochranné známky je uskladnili ve vymezených prostorách a zakázali majiteli s nimi nakládat.

Pokud by se hračky podařilo prodat, majiteli práv k ochranné známce by vznikla škoda, kterou celní úřad odhaduje na 19,5 milionu korun. Případ je nadále v šetření, jestliže se prokáže, že dotčené figurky porušují toto právo duševního vlastnictví, ve správním řízení je možné udělit pokutu až 10 milionů korun.

Padělané zboží nezpůsobuje škodu jen majitelům práv duševního vlastnictví. Vzhledem k jeho mnohdy nízké kvalitě je ohroženo také zdraví uživatelů, v případě hraček dětí. Ochrana trhu před takovým zbožím je jednou z priorit pardubického celního úřadu. V loňském roce zjistili jeho pracovníci v 23 případech téměř 165 tisíc kusů padělků elektroniky, hraček, obuvi, textilu atd.. Hodnotu stejného počtu originálních výrobků odhadují na téměř 125 milionů korun.

por. Ing. Václav Kánský
tiskový mluvčí