PARDUBICKÝ KRAJ – Zde je opět připomenutí užitečných rad od hasičů, které je dobré dodržovat:

Při zapalování svíček bychom si měli uvědomit všechna rizika, která jsou s používáním otevřeného ohně doma spojená. Domovy jsou dnes doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony – to vše je dnes vyrobeno z umělých vláken, které snadno hoří. Požáry v bytech se vlivem blízkosti hořlavých materiálů rychle šíří a mohou způsobit značné materiální škody.

Pamatujte, že hořící svíčka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ní mělo zacházet. Každý rok dochází během vánočních svátků k  požárům od hořících svíček, zejména těch umístěných na adventních věncích. Ty po sobě mnohdy zanechají v obydlích spoušť a lidé při nich někdy utrpí i vážná zranění.

  • Velkou pozornost věnujte už tomu, jaký adventní věnec vlastně kupujete. Věnec by neměl být vyroben z  vysoce hořlavého materiálu – např. pilin, hoblin apod.  Na trhu se již v minulosti objevily adventní věnce, které byly z hlediska vzniku požáru velice nebezpečné, byly totiž vyrobeny ze suchých  dřevěných pilin, na nichž byly bez jakýchkoliv podkladových misek přilepené svíčky. Pokud pak svíce dohoří až k základně, může lehce způsobit požár, problém nastane i tehdy, pokud se svíčka ulomí.
  • Správně vybírejte i svíčky na věnec.  Klasické svíčky (určené např. do svícnů) nejsou pro adventní věnce příliš vhodné, neboť brzy prohoří a mohou věnec či okolí zapálit. (Existují speciální adventní svíčky ošetřené speciální voskovou vrstvou, které hoří dlouho a vosk nestéká). Pozor například na povrchovou úpravu svíček. Například na videu (viz v příloze) je vidět, že za pár minut od hořícího knotu vzplane i povrch svíčky, kterým se lehce požár přenese na věnec či nábytek.
  • Uvědomte si, že zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by svíčka měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce). V této souvislosti stojí za upozornění, že adventní věnce bez ochranných podložek pod svíčkami mohou sloužit jen jako dekorace a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám věnec vzplane, je velké.
  • Svíčky umísťujte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, do těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, ani na poličku nebo skříň, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu.
  • Vždy zajistěte, aby měla hořící svíčka stabilitu a nehrozilo její převrácení.
  • Uvědomte si, že věnce jsou po nějaké době již zcela vyschlé a snadno chytnou.
  • Rizikovým faktorem jsou i děti a zvířata, které mohou hořící svíčku převrhnout.
  • Zapálené svíčky, ať již umístěné na adventních věncích nebo jinde, nesmíte nechat během jejich hoření bez dozoru. Zhasněte je vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát. Jsou zaznamenány i případy, kdy si majitel bytu odskočil zakouřit na balkón a hořící svíčka mezitím způsobila požár.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje