PARDUBICE – V situacích, kdy práci hasičů ztěžuje oheň, kouř a tma, jim brzy pomůže dar od Pardubického kraje v podobě termokamery. „Usnadní členům Hasičského záchranného sboru zejména vyhledávání a záchranu osob z hořících objektů,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický, který je předsedou Bezpečnostní rady kraje. Darovací smlouvu na kameru za 240 tisíc korun musí ještě schválit zastupitelé kraje.

Kraj tak pokračuje v dlouhodobé podpoře zlepšování vybavení státních složek integrovaného záchranného systému. „Policii jsme letos například zakoupili inteligentní radar do automobilu za více než 800 tisíc korun. Policisté by s ním měli vyrazit do terénu ještě v průběhu října. Chceme, aby byl využíván především na silnici I/35,“ sdělil hejtman Netolický.

Na konci září zase kraj předal nové vybavení Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje. Jednalo se o speciální transportní prostředky pro infekční pacienty a další ochranné pomůcky. „Nedávné podezření na výskyt eboly na kolejích pardubické univerzity nás utvrdilo v rozhodnutí pořídit nové biovaky. Je to hrozba, která je dnes více než aktuální už i v evropských zemích,“ vysvětloval tehdy hejtman Martin Netolický důvod nové investice za 300 tisíc korun z prostředků kraje. S blížící se zimou počítá hejtmanství ještě do konce letošního roku s nákupem dalšího potřebného vybavení pro Horskou službu České republiky, která v kraji zajišťuje bezpečnost a pomoc na horách a v lyžařských areálech.