PARDUBICKÝ KRAJ – Silnice I/35 je jednou z nejvytíženějších silnic v Pardubickém kraji. Hasiči na tuto komunikaci téměř denně vyjíždějí k těžkým a mnohdy i tragickým nehodám. Okamžitá pomoc hasičů je v této oblasti nutná. Hasičské stanice, které se nacházejí poblíž této frekventované silnice, byly v těchto dnech vybaveny zcela novými vyprošťovacími sadami.

Sady byly pořízeny v rámci projektu Evropské unie „Pořízení moderní techniky, technologií a věcných prostředků Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje pro efektivní zásah na mimořádné události a zlepšení podmínek na místě zásahu“.

Motorové pohonné jednotky, hadice, stříhací nástroje, rozpínací nástroje, tažné přípojky, přímočaré teleskopické rozpínací nástroje, tažné řetězy, prahové opěrky, stabilizační podpěry, sady pro otevírání dveří, ochranné štíty, řezače lepených skel – takové je složení vyprošťovacích sad firmy Holmatro, které byly umístěny na stanicích Holice, Vysoké Mýto, Litomyšl, Svitavy a Moravská Třebová.

V současné době se stále zvyšuje úroveň prvků zajišťující pasivní bezpečnost automobilů, což značně komplikuje práci hasičů při dopravních nehodách. V případě nehody jsou právě technické parametry, jako je např. střižná nebo rozpínací síla, rozhodující. Při větším neštěstí je navíc zaručena kompatibilita nástrojů, když se na místo sjede více jednotek.

Nové vyprošťovací zařízení výrazně zkvalitní výbavu hasičů zejména při záchraně zraněných a zaklíněných osob z havarovaných vozidel. Nové sady jsou výkonnější, hasiči mohou používat jak motorový, tak ruční pohon. Všechny sady hydraulického vyprošťovacího zařízení firmy Holmatro jsou zabudovány v hasičských vozidlech.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje