PARDUBICKÝ KRAJ – Vytrvalý déšť začal v poslední červencový den dělat problémy na některých místech našeho kraje. Hned časně ráno zasahovali hasiči ve Svitavách-Lánech, kde byla zatopená ulice U Mlýna, a hrozilo zatopení sklepů.

V Litomyšli hasiči během dopoledne provizorně zajistili střechu domu, kde byla špatná izolace a zatékalo tam do místnosti. Střechu hasiči provizorně opravili pomocí igelitu a majitelce objektu doporučili odbornou firmu na opravu.

Zřejmě po dešti se vyvrátil strom na silnici u Lázní Bohdanče. Hasiči vyvrácený strom rozřezali a odstranili z vozovky tak, aby již nikoho neohrožoval.

Ve Svitavách celé dopoledne stoupala hladina řeky a nebezpečná situace začala být zejména v ulici Bezručova a U Mlýnů. Hasiči preventivně začali pytlovat pytle s pískem a pokládali je ke dveřím domů. Řeka se ale celé dopoledne stále držela v korytu.

V Kollárově ulici hasiči čerpali vodu a čistili kanály.

Nebezpečně vypadal i rozvodněný potok v Radiměři, i tady hasiči zasahovali. Bylo nutné postavit kolem potoka hráz z pytlů, aby se voda nevylila z rybníku. Část jednotky neustále monitorovala situaci u nejbližších domků. V Radiměři bylo nutné také zastavit vodu, která se valila z pole na domky a zatopila sklepy. Voda během chvilky zaplnila sklepy do výšky 30 cm.

Nahnuté stromy nad stany v dětském táboře odstraňovali hasiči v Rabštejnské Lhotě. Před řezáním stromů byly stany odstraněny. V Zadním Arnoštově likvidovali hasiči strom, který odřízl cestu do Skautského tábora. Zcela ucpané kanálové vpusti museli hasiči pročistit u gymnázia ve Svitavách, hrozilo zaplavení okolí školy. V Hradci nad Svitavou hasiči odčerpávali vodu a čistili kanalizaci před jedním z domů. Ve svitavské Puškinově ulici museli hasiči v rodinném domě nasadit čerpadla k odčerpání vody ze sklepa. Odčerpávat vodu museli hasiči i v ulici Kpt. Jaroše a Na Červenici ve Svitavách.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje