PARDUBICKÝ KRAJ – Pardubičtí celníci včera ukončili několika týdenní daňovou kontrolu, při níž odhalili únik na SPD ve výši téměř půl milionu korun.

Zemědělský podnik ze Svitavska nárokoval v letech 2012 a 2013 vratku části spotřební daně z motorové nafty (tzv. zelená nafta). Zákon to umožňuje, pokud by tyto pohonné hmoty spotřeboval v zemědělské prvovýrobě, jako je rostlinná výroba,  včetně pěstování zeleniny, ovocnářství atd.. Celní kontroloři však zjistili, že firma použila 86 653 litrů nafty pro jiné účely a nárokovala si tak vrácení spotřební daně neoprávněně. Vznikl tak daňový únik přesahující 470 tisíc korun.

Případ je v šetření, protizákonné jednání může přijít zemědělce pořádně draho, celní správa totiž dlužnou částku daně doměří a naúčtuje také penále, které by v tomto případě činilo více než 94 tisíc korun.

Za týden je to již druhá daňová kontrola zelené nafty s pozitivním výsledkem. Letos v této oblasti pardubičtí celníci uspěli celkem sedmkrát a vyčíslili únik na spotřební dani přes milion korun.