PARDUBICE – Na dalších bezpečnostních opatřeních na dopravní tepně I/35 pracuje Pardubický kraj. Hejtman Martin Netolický se v pátek sešel s ředitelem Krajského ředitelství Pardubického kraje Janem Švejdarem, aby prodiskutovali aktuální situaci na této silnici a také pořízení nového radaru. Hejtman krajskému policejnímu řediteli současně představil přípravu nového dopravního značení pro některé úseky silnice, která je v průběhu rekonstrukce dálnice D1 nejvytíženější spojnicí Čech a Moravy.

„Nechci, aby zahájená bezpečnostní kampaň skončila pouze silnými slovy. Snažíme se zajistit instalaci konkrétních bezpečnostních prvků na kritické trase. Pardubický kraj vytipoval čtyři úseky pro umístění značek zobrazujících bezpečnou vzdálenost na silnici a budeme žádat policii o projednání a souhlas s umístěním těchto značek. Ty zatím v našem kraji nikde nestojí a krajský policejní ředitel přislíbil vstřícnost,“ komentoval schůzku hejtman Martin Netolický. „Dále Jan Švejdar přislíbil zlepšení bezpečnostní situace prostřednictvím policejní hlídky, která bude dohlížet na silniční provoz a přinejmenším odradí silniční piráty,“ konstatoval hejtman. Vybranými úseky pro značku s názvem bezpečná vzdálenost, která kombinuje svislé a vodorovné dopravní značení, jsou Býšť – Chvojenec, Jaroslav – Vysoká u Holic, Vysoké Mýto – Voštice a Janov.

„Klíčovým mobilním bezpečnostním prvkem bude nový radar, který hodlá Pardubický kraj zakoupit společně s městy Pardubice, Svitavy, Moravská Třebová, Litomyšl a Holice,“ dodal Martin Netolický s tím, že se s krajským policejním ředitelem dohodli, že policie by zaplatila montáž radaru.