ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na Slovensku jsou mladí módní návrháři ze Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí zvyklí „bodovat“. V součtu dvě první a dvě druhá místa z posledních dvou ročníků soutěže Módna Línia mladých hovoří v tomto ohledu jasnou řečí. Ozdobí Ústečtí svou v pořadí už devátou účast na prestižním mezinárodním podniku znovu medailovým úspěchem? Tajenka se dočká rozluštění přesně po roce – 11. dubna 2014.

Přípravy v plném proudu

Pedagogické trio Ludmila Skokanová, Jana Salabová a Jitka Marková chystá své svěřenkyně už od podzimních měsíců. Účast na soutěži v Prešově totiž obnáší nespočet hodin příprav daleko nad rámec běžné výuky. Loni se loučila s ústeckou školou silná oděvářská generace včetně Františka Macháčka, který svou čtvrtou účast na Módne línii mladých přetavil v medailové umístění. Letos si jede do Prešova naposledy zasoutěžit Kristýna Černá, která své první prešovské stříbro získala už před dvěma lety, tehdy jako studentka 2. ročníku. Kolekci vycházkového oblečení London jí pomáhají připravit o dva roky mladší studentky. „Děvčata práce baví, věnují jí hodně volného času. Letos s námi do Prešova pojedou, mohou se tak připravit na příští rok, kdy by měla soutěžit,“ chválí mladou čtveřici vyučující Ludmila Skokanová.

Svatební šaty netradičně

Pozoruhodnou kolekci poveze do Prešova také maturantka Marie Štrychová. Název jejích svatebních šatů Červánky v očekávání už mnohé naznačuje. Určen je totiž nevěstám, ze kterých se co nevidět stanou maminky.

Třetí autorkou návrhu je taktéž studentka závěrečného ročníku Lucie Paslerová. Pláště imitující berušku a nesoucí přiléhavý název Dot (v angličtině tečka) tvoří pro změnu s pomocí studentek 3. ročníku.

Početná výprava

Na Slovensko ovšem nemíří 10. dubna pouze dvě ze tří autorek soutěžních kolekcí a nezbytný pedagogický doprovod. Ústecká ekipa čítá dalších osm účastníků: čtyři studentky 2. ročníku, které se podílely na výrobě oděvů, tři modelky a fotografa opět z řad studentů SŠUP.

Mgr. Jan Pokorný