ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na začátku měsíce května bude studentka českotřebovského gymnázia Kristýna Tomášová reprezentovat Českou republiku na mezinárodním vědeckém soustředění v americkém Houstonu. Se svým výzkumným projektem Kultivace Trametes versicolor DSMZ 1977 a produkce enzymu lakázy  bude mít možnost soutěžit na světovém klání mladých vědců I-SWEEEP. Na soutěž se v loňském školním roce úspěšně nominovala z celostátního kola Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež AMAVET.

I-SWEEEP je mezinárodní olympiádou vědeckých projektů určenou pro nadané studenty středních škol. Téměř 400 účastníků z 65 zemí světa prezentuje výsledky svého často mnohaletého bádání ve třech hlavních kategoriích Energy, Environment a Engineering, zaměřených na oblast energetiky, ekologie a pokročilého inženýrství.

Vlastnímu úspěchu předcházela Kristýnina roční stáž v biochemické laboratoři holdingu Contipro v Dolní Dobrouči. Do stáží, probíhajících pod vedením školitelů z řad zaměstnanců této firmy, se na základě studijních výsledků a vlastní motivace mohou každoročně zapojit vybraní studenti středních škol regionu. O mimořádné kvalitě výzkumu prováděném v Contipru svědčí i fakt, že dalším finalistou, který bude Kristýnu na soutěž doprovázet, je její kolega z laboratoře Ondřej Hubálek, student letohradského gymnázia.

V rámci pětidenní návštěvy Spojených států amerických budou moci studenti kromě obhajoby svých projektů navštívit houstonské Muzeum přírodních věd nebo Johnsonovo vesmírné středisko NASA.

Dana Řehořová