foto: Luboš Kozel

SEMANÍN – Kamiony z kontejnerového překladiště společnosti METRANS, a. s., neúměrně zatěžují silnice II. a III. třídy (II/358, III/35847) a ztěžují život lidem v obcích Semanín, Rybník, Třebovice a Němčice. Hejtman Martin Netolický se dnes proto rozjel do Semanína, aby slyšel názory starostů přímo na místě.

„Dohodli jsme se na společném postupu. Do konce dubna svolám k jednomu stolu všechny dotčené strany. Vedle zástupců obcí, logistického centra a Správy a údržby silnic Pardubického kraje budou pozváni také pracovníci odboru dopravy Litomyšle, kteří mají u dotčených silnic na starost dopravní značení a možná omezení,“ shrnul jednání hejtman Martin Netolický. Pozvánku dostanou také úředníci z odboru dopravy obcí s rozšířenou působností České Třebové a Ústí nad Orlicí.

Hejtman bude na toto téma jednat také s krajským ředitelem policie, po kterém bude chtít, aby se zde zvýšila četnost kontrol kamionů. Podle starostů kamiony některé úseky projíždějí i přes omezení a často velmi rychle. Objem kamionové dopravy několikanásobně překračuje počty, které vedení společnosti METRANS slibovalo. „Na tento problém jsem upozorňoval již v květnu loňského roku při slavnostním otevření překladiště. Všichni si krátí cestu směrem na Semanín. Moje obavy se bohužel naplnily. Za pravdu mi dávají také občané z této oblasti. Sepsali kvůli tomu i petici,“ sdělil hejtman Netolický.

Podle něj je situace kritická a je třeba ji okamžitě řešit. „Překladiště přispělo ke stabilizaci situace okolo železničního uzlu a udržení pracovních míst v regionu, toho si velmi vážíme. Jednoznačně je však třeba řešit stávající dopravní situaci. Musíme společně najít řešení do doby, než bude dokončena kvalitní infrastruktura v podobě R35 a jejích přivaděčů,“ vysvětlil Netolický.