GALANTA/ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Projekt osmi evropských škol Comenius, do něhož se zapojila v tomto směru již zkušená ústecká Střední škola uměleckoprůmyslová, napsal své další pokračování. V pořadí třetí schůzku pedagogů a studentů z Česka, Německa, Slovenska, Norska, Maďarska, Estonska, Itálie a Portugalska hostila tentokrát slovenská Galanta. Šestnáctitisícové město, vzdálené přibližně padesát kilometrů od Bratislavy, přivítalo také delegaci ústecké umprumky v „předprázdninovém“ čase: 6. – 9. února.

Práce na šlehači postupují

E-spuma, tedy funkční přístroj na dávkování šlehačky, se pomalu ale jistě mění v realitu. Třetí setkání, kterému předcházely schůzky pořádané partnerskými školami v Ústí a Maďarsku, už o jeho podobě napovědělo výrazně víc. „Naši studenti, kteří mají na starost obal výrobku, představili na setkání jeho design. Po bouřlivé diskusi byly stanoveny úkoly na příští setkání, které bude v květnu hostit portugalská škola,“ uvedla o programu „slovenské mise“ pedagožka Alexandra Minářová, která má v ústecké SŠUP zmíněný projekt na starost, a dodála: „Studenti byli se schůzkou myslím spokojeni, navázali nové mezinárodní kontakty a nyní je čeká plnění dalších úkolů, které budou prezentovat v Portugalsku.“

Nejen práce, ale i zábava

Podobná setkání studentů nejsou pouze o práci, také volnočasové aktivity jsou jejich nedílnou součástí. Jak prozradila Alexandra Minářová, ústecká výprava zavítala během čtyř dnů například do Bratislavy nebo na vodní dílo Gabčíkovo, čekalo je také setkání se starostou Galanty Ladislavem Maťašovským či prohlídka zdejší školy.

Ústeckou SŠUP tentokrát reprezentovala hned čtveřice studentů třetích ročníků: Tereza Janáková a Petr Břenek z oboru Grafický design tiskovin a Michaela Bergová s Martinem Rohalem, kteří studují obor Tvarový a grafický design obalů. První dva jmenovaní by neměli chybět na již zmiňovaném květnovém setkání v Portugalsku.

Pozitivní dojmy převažují

Pro samotné studenty byl podle jejich slov slovenský pobyt cennou zkušeností. „Na dopolední konferenci jsme prezentovali své nápady, obsahem odpolední části byla spíše diskuse a plán dalších činností. Míchala se tady spousta jazyků, ale tím hlavním byla angličtina. A jak meeting hodnotím? Byl mým prvním a nemohu mu snad nic vytknout. Takovéhle zážitky jsou prostě k nezaplacení,“ sdělila své dojmy jedna z účastnic Michaela Bergová. Pozitivně hodnotil čtyřdenní setkání také její spolužák Martin Rohal: „Při prezentaci všech škol z osmi evropských zemí pochopitelně nervozita udělá své, ale nějaké drobné chyby v anglicky mluvených prezentacích nikdo neřeší. Na řadu přišlo také obhajování návrhů a diskuse ohledně detailů týkajících se výrobě stroje a jeho podoby. Domů jsme se vraceli s určitou dávkou smutku, ale hlavně se spoustou skvělých zážitků. Slovensko bylo super jak ohledně samotného projektu, tak i věcí kolem!“

Mgr. Jan Pokorný