ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Podle statistik se obě města potýkají s postupným úbytkem obyvatel. K 1. lednu letošního roku jich v České Třebové bydlelo 15 829, to je o 90 méně než loni. Ústí nad Orlicí s loňským počtem 14 265 lidí je na tom podobně. Na Třebovou už ztrácí více než patnáct set obyvatel. Důvodem je vyšší migrace obyvatel a také nepříznivý poměr mezi narozenými a zemřelými.

V České Třebové ho nedokázalo zastavit ani více miminek. Města také stárnou, a to v Ústí více než ve Třebové, kde je průměrný věk 42 let. V České Třebové bylo loni přivítáno 164 a v Ústí 123 narozených dětí. Jména, která jim rodiče nejčastěji dávali, zůstala u chlapců tradiční, Jakub a Jan, mezi dívčími jmény vedla Lucie a Sofie. S prodlužujícím věkem roste také počet těch, kterým se daří dosáhnout na jubileum 100 let.

Zatímco v Ústí je vede žena a na stovku se chystá muž, v České Třebové je poměr obrácený. Naopak shodu mají obě města v počtu přistěhovaných, kterých bylo loni přes 200, a v počtu tří set odstěhovaných obyvatel.