PARDUBICE/BRNO – Pardubický kraj se ve dnech 16. – 19. ledna účastní již 23. ročníku mezinárodního veletrhu turistických možností v regionech – Regiontour Brno. Expozici Pardubického kraje první den navštívil i hejtman Martin Netolický a radní zodpovědný za cestovní ruch René Živný.

„Je to další způsob jak oslovit turistické operátory a potenciální návštěvníky našeho kraje tváří v tvář. První den veletrhu bývá také dobrou příležitostí pro setkání s rozhodujícími partnery nejen v oblasti cestovního ruchu. Hovořil jsem se se stávájícím ministrem pro místní rozvoj Františkem Luklem i nastupující ministryní Věrou Jourovou. Tématem byla nejen podpora turismu, ale také čerpání evropských fondů,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Přestože expozice Pardubického kraje patřila svoji plochou spíše k menším, dokázala návštěvníky přitáhnout a zaujmout nápaditým grafickým zpracováním. Na expozici bylo zastoupeno všech pět turistických oblastí Pardubického kraje, které zde prezentovaly svoje turistické zajímavosti. „Prezentace Pardubického kraje na veletrhu v Brně mě potěšila, neztratili jsme se ani v silné konkurenci ostatních krajů. Mezi návštěvníky byl velký zájem o památky našeho kraje stejně tak jako o možnost strávit u nás pohodovou dovolenou,“ řekl radní René Živný.

První den veletrhu byl určen pouze pro odborníky v cestovním ruchu, zbylé tři dny pak pro širokou veřejnost. Největší zájem mezi návštěvníky byl jako již tradičně o mapy regionu, dále materiály o památkách, historii či mapy cyklotras. Radní Živný se spolu s představiteli krajů ležících podél řeky Labe zúčastnil také křtu publikace Labská cyklotrasa v České republice. V novém atlase jsou uvedeny informace pro cyklisty, pěší, handicapované,  jakož i informace o úsecích vhodných pro in-line bruslaře, rodiny s dětmi, seniory a hůře pohyblivé osoby. Pardubický kraj se nyní snaží napomoct dokončení cyklostezky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.

„Novinkou v propagaci cestovního ruchu v Pardubickém kraji bude letos česko-polský projekt nazvaný Po stopách koňských kopyt. Ve spolupráci s dostihovými závodišti v Pardubicích a ve Vratislavi bude propagovat nejen sportovní ježdění a závody, ale také bohatou síť koňských stezek v našem kraji,“ informoval Živný na závěr.