ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Rekonstrukce čistírny odpadních vod v Ústí nad Orlicí vstoupila do další fáze. Umožnily to výsledky zátěžových zkoušek objektu s názvem nová oběhová aktivace, která se letošní rok budovala. Stavbařům se tak otevřel prostor pro poslední z dosud nezrekonstruovaných objektů, který má stavebně přijít na řadu po novém roce.

V listopadu ještě dominantu stavby, novou oběhovou nádrž, okupovali řemeslníci a také hladina vody zdaleka nedosahovala stanovené výšky. V průběhu prosince k ní stavbaři přistavěli odtokový žlab, což byla podmínka pro přepojení do systému. Tímto okamžikem se stavbařům uvolnily ruce pro odstavení staré aktivace. Ta je nyní vyčerpaná a vyčištěná, nachystaná na demontáž technologie a stavební úpravy. Bourací práce by měly zahájit po novém roce. Provizorní napojení, které na jaře objekt zatížilo spletí rour a trubek, po přepojení ztratilo smysl a vše se vrátilo znovu do podzemí.

Dělníci nyní využívají počasí, aby všechny výkopy po budování nového propojovacího potrubí ještě před sněhem zasypali a terén v okolí nádrže načisto upravili. Před koncem roku tak stavbaře zaměstnává hlavně druhá, vyhnívací nádrž, kde se dokončuje opláštění a dále kotelna budovy kalového hospodářství, kterou mají za úkol do zimy zprovoznit. Že je vše na dobré cestě, svědčí již plně funkční podzemí a v patře nové kotle s kogenerační jednotkou, které už jsou také na svém místě. Jako většina staveb i tato se přelomem roku chystá osiřet. Po vánoční přestávce by se sem měli dělníci znovu vrátit a od 7. ledna pracovat bez přerušení až do jara, které bude ve znamení terénních úprav a dokončovacích prací.

[serialposts]