ŽAMPACH – Prastará legenda o zrození Ježíška má v Žampachu tradici. Před zraky veřejnosti se odehrává rok co rok už patnáct let. Vždy je u toho spousta působivých převleků, živá hudba i zvířata. I když je scénář podle vypravěče stále stejný, vždy se dá něco zlepšit. Letos to byla choreografie příběhu a kvalitnější nasvícení.

Příběh je unikátní tím, že jej ztvárňují klienti domova. Jejich rolemi jsou řemeslníci ve městě Betlémě, osazenstvo hostince či účastníci průvodu, který se s dary přichází poklonit Ježíškovi. Působivý je také hudební podkres příběhu. Zatímco v minulých letech byl v režii některé ze spřátelených skupin domova, poslední tři roky ho hrou a zpěvem zajišťují klienti sami. Letos počasí přálo, a tak Živý betlém přitáhl stovky lidí. Ti po odeznění příběhu dostali také možnost se Ježíškovi poklonit.

Chválou na působivost i atmosféru příběhu nešetřili. S koncem Živého betlému ale tradice předvánočních potkávání na Žampachu nekončí. Podle ředitele domova postavy z Betléma zůstanou, změní se pouze forma, kterou se budou veřejnosti prezentovat. Jaká přesně bude, má zůstat překvapením pro příští rok.