NOVÝ JIČÍN – Družstvo starších žáků TJ Sokol Česká Třebová II, tedy loňských mistrů ČR v kategorii mladších žáků, doplněno o další hráče našeho oddílu spadajících ještě do této věkové kategorie se ve dnech 12.- 13. října 2013 zúčastnilo 1. turnaje Českého poháru ( dále jen ČP ) starších žáků ve volejbale v Novém Jičíně v hale ABC.

Družstva z celé republiky jsou rozdělena na českou část – „Západ“ a moravskou část – „Východ“, ve které postupně absolvují celkem 3 turnaje. V jarní části pak dojde ke spojení nejlepších 24 týmů a vytvoří tak tři osmičlenné skupiny, které budou hrát o konečné pořadí v ČP.

Naše družstvo bylo nalosováno do územní části „Východ“ a v ní do skupiny C, kde dále byly zařazeny družstva Svitav, Ostravy B a ŠSK Beskydy ( Frýdek Místek ). Jednoznačným favoritem skupiny bylo družstvo starších žáků právě z posledně jmenovaného Frýdku Místku.

Sobota 12.10.2013 – základní skupina:

T.J. Sokol Česká Třebová II – Svitavy  2:0 ( 25:20, 25:17 )

Utkání se starým známým soupeřem z nedalekých Svitav. Proti zápasům krajského přeboru soupeř posílil na postu nahravače a bylo to na jejich hře jasně znát. Nicméně se soupeřem jsme si poradili, i když jsme měli slabší příjem a po celkem vyrovnaném 1. setu, jsme díky lepšímu servisu a i útoku celé utkání vyhráli. A čekal nás favorit skupiny ŠSK Beskydy.

T.J. Sokol Česká Třebová II – ŠSK Beskydy  2:0 ( 25:12, 25:18 )

Po vyrovnaném začátku 1. setu jsme za stavu 14:11 nabuzeného a sebevědomého soupeře zatlačili díky výbornému servisu  a vynikající hře na síti v kombinaci s dobrou obranou v poli a odskočili na stav 21:11. První set se pak již jenom z povinnosti dohrával.  Do začátku druhého setu jsme nevstoupili dobře a po 1. setu zkoprnělý soupeř se začal nadechovat k lepšímu výkonu a to i díky našim vlastním chybám a nesoustředěnosti, když jsme najednou prohrávali 2:7. Po domluvě hráčům do duše a povzbuzení sebevědomí v rámci oddechového času, chlapci postupně rozjeli „ Třebovský válec“ a po návratu ke kvalitní hře z 1. setu se skóre postupně obracelo v náš prospěch, kdy jsme v polovině setu vedli již 15:10 a tím bylo vymalováno, stačilo důkladně ztrátovat a set skončil v náš prospěch. A překvapení bylo na světě.

T.J. Sokol Česká Třebová II – VK Ostrava B  2:0 ( 25:19, 25:15 )

Utkání s nejslabším soupeřem skupiny bylo povinnou výhrou, na kterou se chlapci moc nenadřeli a taky to tak na hřišti k nelibosti trenérů i vypadalo. Nekoncentrovaná hra bez nutnosti vyhecovat se jen tak ledabyle plynula, i když k vítěznému konci a konečnému vítězství ve skupině.

Skupina 1CP-ZCI-V1C

p. družstvo utkání V P K sety míče body
1. TJ. Sokol Česká Třebová II 3 3 0 0 6:0 150:101 9
2. ŠSK Beskydy 3 2 1 0 4:2 130:113 6
3. TJ Svitavy 3 1 2 0 2:4 125:125 3
4. Volejbalový klub Ostrava B 3 0 3 0 0:6 84:150 0

Sobota – čtvrtfinále:

T.J. Sokol Česká Třebová II – VK Znojmo  0:2 ( 16:25, 24:26 )

Po vítězství v základní skupině jsme do dalších bojů postupovali z 1. místa a byli jsme jasně v 1. osmičce, nicméně snem kluků i trenérů byla 1. čtyřka. Bohužel jsme šli na Znojmo, které se později stalo celkovým vítězem 1. kola ČP. Po vyrovnaném úvodu jsme za stavu 14:14 udělali několik zbytečných chyb a soupeř, který byl od té doby jednoznačně lepší v útoku, dovedl první set do vítězného konce. Druhý set byla z naší strany óda na parádní volejbal s nejtěsnějším možným rozdílem na konci, ale opět bohužel ve prospěch soupeře. Nicméně pochvalu za skvělý výkon si trenéři neodpustili. Po této jediné prohře v dosavadním průběhu turnaje jsme se ocitli ve hře o 5. –  8. místo.

Neděle 13.10. 2013:

A co osud nechtěl opět začínáme se Svitavami.

T.J. Sokol Česká Třebová II – Svitavy  2:0 ( 25:20, 25:19 )

Svitavy se prokousaly pavoukem v opravných utkáních a jejich hráči byli rozehraní a narostlo jim sebevědomí po velmi slušných výkonech. Naopak naši hráči si mysleli, že se utkání vyhraje samo a začátek tomu odpovídal. Ještě jsme se ani neprobudili a už jsme prohrávali 0:5. Po oddechovém čase, ale i díky výrazně zlepšenému výkonu, jsme srovnali a od stavu 7:7 jsme postupně odskakovali až k vítěznému konci 1. setu. Druhý set chlapci odehráli standardním způsobem a opět vítězně. Čeká nás tedy boj o 5. – 6. místo.

A historie se opakuje – opět jdeme na ŠSK Beskydy.

T.J. Sokol Česká Třebová II – ŠSK Beskydy  2:0 ( 25:23, 25:20)

Poslední zápas v turnaji. Několik nepřesných rozhodnutí rozhodčího v náš neprospěch konečně nabudilo kluky. A i při zlepšeném výkonu soupeře ( ve srovnání s 1. zápasem ), ale především po kvalitním výkonu našeho družstva je nakonec vítězství naše a to znamená krásné 5. místo v 1. turnaji letošního Českého poháru.

Tabulka první dvanáctky družstev Českého poháru 1. Kola hraného v Novém Jičíně
1. VK Znojmo-Přímětice                          SpS    ČVS     (Sportovní centrum mládeže)
2. SKV Brno                                                  SCM   ČVS     (Vrcholové středisko mládeže)
3. VK  Ostrava A                                         SCM   ČVS
4. TJ Nový Jičín A                                     SpS     ČVS
5. T.J.Sokol Česká Třebová II     SZM  ČOS    (Sportovní základna mládeže)
6. ŠSK Beskydy Frýdek-Místek            SCM    ČVS
7. VSC Zlín                                                   SCM    ČVS
8. TJ Svitavy                                               SpS     ČVS
9. TJ Spartak V.Meziříčí                        SCM    ČVS
10. VK Bojkovice                                      SpS     ČVS
11. Loko-Ingstav Brno
12. SK Přerov                                              SpS    ČVS

Družstvo TJ. Sokol II a město Česká Třebová  na turnaji reprezentovali:
Horní řada z leva: Vojta Tecl, Martin Blažek, Tomáš Olejár, Jan Bíl, František Stránský
Dolní řada z leva: Radim Šulc, Adam Král, Lukáš Vašina
Trenéři: Pavel Šulc, Lubomír Vašina, Marko  Olejár

Lubomír Vašina, Sokol Česká Třebová II