LITOMYŠL – Že pomohou úspěch projektu ovlivnit chuťové buňky, doufaly členky Oblastní charity Moravská Třebová. Na 4. regionální burze filantropie v Litomyšli předložily svým budoucím podporovatelům podrobný záměr na zřízení tzv. Pralinkárny a poskytly vzorek konečného produktu, tedy čokoládové pralinky. Výrobu pralinek chce moravskotřebovská charita zřídit pro své klienty, a to jako další terapeutickou dílnu.

Výrobky by pak rozšířily dosavadní sortiment farního obchůdku. Pralinkárna byla pouze jedním z pěti projektů, které se v Litomyšli prezentovaly. Další žádaly podporu na automobil, pro mobilní sestřičku nebo jako druhý finančně nejúspěšnější projekt na zařízení haly pro terapii s koňmi. Všechny prezentované projekty nakonec své podporovatele našly a v souhrnu si z burzy odnášely okolo 200 tisíc korun. V částkách od 18 do 59 tisíc korun jim je společně darovali zástupci kraje, města i soukromých firem regionu.

Burza filantropie je doplňkovou aktivitou Koalice nevládek, podpořená Pardubickým krajem. Neziskovým organizacím pomáhá dosáhnout na aktivity a činnosti, které by ze svých rozpočtů nebyly schopny financovat. V rámci kraje proběhly čtyři tyto burzy a v souhrnu letos rozdaly přes 1 milion korun.