ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Slavnostní večer s oceňováním osobností roku 2012 proběhlo v Ústí nad Orlicí. Cenou města a starosty bylo vyznamenáno celkem sedm lidí. Oceňování opět hostilo Roškotovo divadlo a stejně jako loni přitom panovala slavnostní nálada. Pod moderací Alfréda Strejčka si pro Cenu starosty města na jeviště přišel Stanislav Zeman starší.

Získal ji za aktivitu v oblasti osvětové činnosti v Kerharticích. Více o práci, za kterou byl oceněn, se přítomní dozvěděli z krátkého medailonku, letos poprvé z dílny orlickoústeckého filmaře Jiřího Kočího. Jako druhé se předávaly Ceny za počin roku. Na ty se za aktivitu v roce 2012 nominovaly Barbora Kapounová za stolní tenis a Petra Vávrová za výtvarnou soutěž. Ceny jim byly předány v zastoupení. Naopak osobně si pro převzetí přišel juniorský mistr světa v leteckém modelářství Daniel Rössler.

S moderátorem si o svém největším úspěchu promluvil a převzetí ceny stvrdil podpisem do Pamětní knihy města. Poslední kategorií ocenění byla Cena města, kterou letos zastupitelstvo odsouhlasilo pro spisovatele Josefa Havla a betlémáře Ludvíka Mátla. Za profesorem Václavem Snítilem, který získal toto ocenění za dlouhodobý přínos pro rozvoj Kocianovy houslové soutěže, cena i pamětní kniha putovaly do hlediště. Oceněným celý večer hrál a tanečními vstupy program večera prokládal orlickoústecký soubor Jaro, jež za dva roky oslaví padesátiny.